Testverslag broodmix witbrood met gist van Dirk van den Broek / Dekamarkt / Molen de Hoop Ouddorp / Voogd Meelhandel

pak broodmix witbrood met gist van Dirk - Dekamarkt / molen de hoop ouddorp van 1 kg
broodmix witbrood met gist van Dirk - Dekamarkt / molen de hoop Ouddorp / Voogd meelhandel

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken met de broodmix "witbrood met gist" dat onder andere te koop is bij Dekamarkt, Dirk van den Broek en natuurlijk bij molen de Hoop in Ouddorp / Voogd meelhandel) want daar komt dit product vandaan.

Met deze broodmix bak je lekker en luchtig witbrood.

Introductie

Deze broodmix kochten wij supermarkt Dirk van den Broek. De broodmix is gemaakt door Voogd meelhandel en die zit weer in molen de Hoop in Ouddorp. In die molen zit trouwens ook een molenwinkel waar je als particulier bloem, meel en broodmixen kan kopen.

Op de verpakking staat "complete thuisbakmix voor witbrood met gist". Alles zit dus al in dit pak zoals bloem, gist en zout. Het enige wat je hoeft toe te voegen is water.

Normaal gesproken bak je een witbrood van tarwebloem, zout, gist en water. In deze broodmix zijn enkele zaken toegevoegd zoals roggebloem, melkpoeder en broodverbeteraars hierdoor is het een luxer brood en krijgt het iets meer smaak.

label met ingrediëntendeclaratie pak broodmix witbrood van Dirk / molen de hoop ouddorp van 1 kg
ingrediëntendeclaratie

Aan de inhoud van dit pak broodmix witbrood hebben we alleen maar water toegevoegd. Dat water heeft wel een specifieke temperatuur waardoor we zorgden dat het deeg een temperatuur heeft van zo'n 27° Celsius. Hoe je dat kan bereiken en wat de voordelen daarvan zijn kan je lezen in het artikel over deegtemperatuur.

De verpakking stelt een recept voor met 500 gram broodmix en voor het testbrood hebben wij ook 500 gram broodmix gebruikt. Men stelt in het recept voor om 280 gram water te gebruiken (300 gram bij gebruik van een broodbakmachine). Dat vinden wij te veel water, dat levert een enorm nat en haast onhandelbaar deeg op. Wij gebruikten 255 gram water en daarmee krijg je al een zeer soepel deeg. Ons advies is dan ook om hooguit 260 gram water te gebruiken, bij de broodbakmachine hooguit een heel klein beetje meer.

Deze broodmix is relatief goedkoop. Je krijgt 1000 gram broodmix waar je twee grote witte broden van kan bakken. Je betaalt daar maar iets meer dan één euro voor. Je hoeft geen gist en broodverbeteraar aan te schaffen. Als je de prijs vergelijkt met menig ander broodmix, bijvoorbeeld van Koopmans, en daar zit maar 500 gram in, dan is dit zeer aantrekkelijk geprijsd.

Eindoordeel

Het deeg was goed handelbaar en liet zich goed opmaken. De ovenrijs was opvallend sterk, dat zie je ook aan de (prettige) scheur overlangs aan de achterzijde van het brood.

De korst is opvallend bruin, dit komt omdat in dit broodmix ook melkpoeder is verwerkt en dat zorgt voor een snellere bruinkleuring. Deze bruinkleuring was perfect en zorgde niet dat de korst bitter ging smaken.

De korst is zo glimmend omdat we direct na het bakken het brood, terwijl het nog in de broodvorm zat, flink nat gespoten hebben met een plantensproeier en daarna meteen even voor 20 seconde het in de oven hebben teruggeplaatst voor het beste effect en daarna pas hebben gelost op een uitwasemrekje. Door het brood met water te besproeien ontstaan ook de breuklijnen bovenop de korst.

Het brood is redelijk hoog geworden, het kruim ziet er mooi uit. De geur van de korst is subtiel. De boterhammen smaakten heerlijk. Deze broodmix is sterk aan te bevelen voor de thuisbakker die "gewoon een mooi brood wil bakken" en niet apart de ingrediënten wil afwegen. Je doet er water bij, en kneden maar, lekker makkelijk en het resultaat is heerlijk en prachtig.

Deze broodmix heeft als basis tarwebloem van een hoge kwaliteit, dus met goede glutenvormende eiwitten. Daardoor is het gashoudendvermogen zo hoog en kon het brood zo hoog worden.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

We hebben aan 500 gram van deze broodmix alleen 255 gram water toegevoegd en verder niets. Het water hebben we zodanig op temperatuur gebracht dat de deegtemperatuur 27° Celsius werd. Daarna hebben we het deeg twee minuten gemengd, dertien minuten gekneed, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze broodmix zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere broodmix soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood

voorzijde brood broodmix witbrood met gist van voogd meelhandel - Dirk - Dekamarkt- molen de hoop Ouddorp
voorzijde
achterzijde broodmix witbrood met gist van voogd meelhandel - Dirk - Dekamarkt- molen de hoop Ouddorp
achterzijde
bovenzijde broodmix witbrood met gist van voogd meelhandel - Dirk - Dekamarkt- molen de hoop Ouddorp
bovenzijde
doorsnede brood broodmix witbrood met gist van voogd meelhandel - Dirk - Dekamarkt- molen de hoop Ouddorp
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >broodmix >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen