Testverslag zonnebrood met gist broodmix van Dirk van den Broek / Voogd Meelhandel / Molen de Hoop Ouddorp

pak meergranen/zadenbrood broodmix van Dirk / molen de hoop ouddorp van 1 kg
broodmix zonnebrood van Dirk / molen de hoop Ouddorp / Voogd meelhandel

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken met de broodmix "zonnebrood met gist" dat te koop is bij Dirk van den Broek, Dekamarkt en bij molen de Hoop in Ouddorp (Voogd meelhandel).

Met deze broodmix bak je een prachtig, luchtig brood dat er gezond uit ziet door de vele zaden en die je met plezier zal opeten.

Introductie

Deze broodmix is op veel plaatsen te koop, wij kochten het bij supermarkt Dirk van den Broek, maar het is ook bij Dekamarkt te koop. De broodmix wordt gemaakt door Voogd meelhandel en die zit in molen de Hoop in Ouddorp. Dus ook in die molenwinkel kan je deze broodmix kopen.

Deze broodmix is "kant en klaar" en bevat dus alle ingrediënten om een brood te maken. Het enige wat je hoeft toe te voegen is water. Broodmixen zijn heel populair bij bezitters van broodbakmachines, maar voor hen hebben we wel een kleine waarschuwing.

Uit eigen ervaring weten we dat het kneden van deeg in broodbakmachines, inderdaad met de toegevoegde s, waarin zaden zitten zoals zonnebloempitten, de anti-aanbaklaag van het bakblik veel sneller dan normaal slijt. Een remedie is om de zaden van de broodmix te scheiden door het eerst even te zeven met een grove keukenzeef. Daarna start je met de broodmix zonder de zaden te laten kneden in de machine en een paar minuten voordat de broodbakmachine klaar is met het kneden, de zaden toe te voegen.

Eindoordeel

label met ingrediëntendeclaratie pak zonnebrood broodmix van Dirk / molen de hoop ouddorp van 1 kg
ingrediëntendeclaratie

Het recept op de verpakking adviseert om aan 500 gram van deze broodmix 310 ml (gram) water toe te voegen in geval je de broodbakmachine gebruikt. Wanneer je, zoals wij in deze test het brood bakken in een bakvorm in de oven wordt geadviseerd op 290 ml (gram) water te gebruiken. Dat vinden we net iets te veel water en levert naar onze mening een onnodig nat deeg op. Wij gebruikten 270 gram en daarmee vonden we het deeg soepel en nat genoeg en is dan veel makkelijker handelbaar. En zoals je ziet op de foto's bak je daar prachtige broden mee.

In de basis is dit witbrood dus zemelen zijn dan afwezig. Wat we uitzeefden in onze meelanalyse was een flinke hoeveelheid zaden. De zonnebloempitten waren daarin dominant vertegenwoordigd, maar het lijnzaad en gierst (de kleine gele zaadjes) zijn ook flink aanwezig. Het sesamzaad wat minder en dat zie je in het midden liggen van de foto's van de fracties. Leuk maar logisch detail: geheel rechts, bij de kleinste fractie zie je de zoutkorrels en gist liggen.

Het deeg liet zich vrij gemakkelijk opmaken tot een deegrol en had een goede narijs een ovenrijs. Het brood is flink hoog geworden ondanks de zaden. De korst is mooi gekleurd. De bovenkant vinden wij net iets te donker. Dit kan voorkomen worden door de baktemperatuur te verlagen met bijvoorbeeld 10%. Bij een broodbakmachine kan je dit bereiken door de instelling voor korstkleur te zetten op "minder donker".

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 9,11 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 0,62 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 0,32 gram
  • totaal fracties: 10,05 gram of 20,10% van het meelgewicht

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

We hebben aan 500 gram van deze broodmix alleen 270 gram water toegevoegd en verder niets. Het water hebben we zodanig op temperatuur gebracht dat de deegtemperatuur 27° Celsius werd. Daarna hebben we het deeg twee minuten gemengd, dertien minuten gekneed, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze broodmix zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere broodmix soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

ongezeefd broodmix zonnebrood met gist van voogd meelhandel - Dirk - Dekamarkt- molen de hoop Ouddorp
ongezeefd meel
ongezeefd broodmix zonnebrood met gist van voogd meelhandel - Dirk - Dekamarkt- molen de hoop Ouddorp
ongezeefd meel, platgedrukt

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefd broodmix zonnebrood met gist van voogd meelhandel - Dirk - Dekamarkt- molen de hoop Ouddorp
fracties, bovenaanzicht
gezeefd broodmix zonnebrood met gist van voogd meelhandel - Dirk - Dekamarkt- molen de hoop Ouddorp
fracties, vooraanzicht
gezeefd broodmix zonnebrood met gist van voogd meelhandel - Dirk - Dekamarkt- molen de hoop Ouddorp
fracties, vooraanzicht
gezeefd broodmix zonnebrood met gist van voogd meelhandel - Dirk - Dekamarkt- molen de hoop Ouddorp
fracties en meel in detail

Foto's van het brood

voorzijde brood broodmix zonnebrood met gist van voogd meelhandel - Dirk - Dekamarkt- molen de hoop Ouddorp
voorzijde
achterzijde broodmix zonnebrood met gist van voogd meelhandel - Dirk - Dekamarkt- molen de hoop Ouddorp
achterzijde
bovenzijde broodmix zonnebrood met gist van voogd meelhandel - Dirk - Dekamarkt- molen de hoop Ouddorp
bovenzijde
doorsnede brood broodmix zonnebrood met gist van voogd meelhandel - Dirk - Dekamarkt- molen de hoop Ouddorp
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >broodmix >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen