Testverslag DM Bio dinkelmehl type 1050

pak dm bio dinkelmehl type 1050 van 1 kg
DM Bio dinkelmehl type 1050

In Duitsland wordt dit biologische speltmeel (dinkelmehl) type 1050 verkocht bij DM, dat is een van de grootste drogisterijketens. In dit artikel lees je onze ervaringen met het meel en het bakresultaat.

Van dit speltmeel bak je lekkere niet enorm hoge broden.

Introductie

Deze meelsoort, type 1050, of iets wat daarmee overeen komt, wordt niet als zodanig aangeboden in Nederland. Het meel zit tussen bloem en gebuild meel in. Als je hier meer over wilt weten en waar het getal 1050 voor staat, lees dan het artikel wat betekent type 1050 meel?

Eindoordeel

Zoals we verwachten met type 1050 meel zitten hier geen grove zemelen in. In de meelanalyse zeefden we geen enkele zemel uit. Als je nauwkeurig naar het meel kijkt dan zie je wel speldeprikjes van "dingetjes" en dat zijn hele fijngemalen zemelen. Hierdoor krijgt ook het kruim een kleurtje dat afwijkt van wit.

Met dit speltmeel maakten we een lekker deegje door 290 gram water toe te voegen aan 600 gram meel, dus een hydratatie van 48%. Dat is inderdaad weinig maar het deeg was soepel genoeg.

Na de twee rijsperiodes liet het deeg zich vrij gemakkelijk opmaken. De narijs was heel redelijk maar de ovenrijs was niet groot.

Het brood heeft, zeker voor een biologisch meel, een heel redelijk volume gekregen. De korst ziet er mooi fraai uit en heeft een mooie goudbruine kleur. Behalve ter hoogte van de bovenkant van het bakblik waar je ziet dat er een ovenrijs heeft plaatsgevonden, heeft de korst geen scheuren.

De korst ruikt lekker en dat geldt ook voor de boterhammen.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over (de nul waarden kloppen, zie tekst hierboven):

  • zeef grof > 1,6 mm: 0,00 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 0,00 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 0,00 gram
  • totaal fracties: 0,00 gram of 0% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 295 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Na het zeven bleven geen zemelen over in onze zeven, vandaar dat je alleen maar meel op de foto ziet.

dm bio dinkelmehl type 1050
meel, bovenaanzicht
dm bio dinkelmehl type 1050
meel platgedrukt, bovenaanzicht
dm bio dinkelmehl type 1050
meel detail, bovenaanzicht

Foto's van het brood

zijaanzicht brood dm bio dinkelmehl type 1050
zijaanzicht - voorzijde
zijaanzicht brood dm bio dinkelmehl type 1050 achterzijde
zijaanzicht - achterzijde
bovenaanzicht brood dm bio dinkelmehl type 1050
bovenaanzicht
doorsnede brood dm bio dinkelmehl type 1050
doorsnede brood

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen