Testverslag biologisch tarwebloem van de Emmamolen in Nieuwkuijk

pak biotarwebloem van de Emmamolen in Nieuwkuijk van 1 kg
bio tarwebloem van de Emmamolen in Nieuwkuijk

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met deze biologische tarwebloem van de Emmamolen in Nieuwkuijk.

Introductie

De emmamolen heeft een mooi assortiment bloem en meel in haar streekwinkel. Alle meelproducten zijn afkomstig van biologische teelt zo staat op hun website te lezen. De molen die geleid worden door Kees en Petra van Buul dient tevens als zorgmolen. Men geeft mensen met een rugzakje de gelegenheid om te participeren en het meeste uit zich zelf te halen. Een prachtig initiatief dat wij van harte ondersteunen.

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood met tarwebloem met enzymmix van de Emmamolen in Nieuwkuijk
met enzymmix
doorsnede witbrood met tarwebloem van de emmamolen nieuwkuijk
zonder toevoegingen

Met dit tarwemeel maakten we een lekker deegje dat zich makkelijk laat vormen tot een deegrol. Het gebakken brood ziet er, zelfs zonder toevoegingen, mooi en luchtig uit. Dat is een prestatie omdat het hier gaat om een biologisch meel, en doorgaans levert dit iets compactere broden op.

De korst is iets aan de lichte kant, als je wilt kan je dat iets bruiner krijgen door aan het deeg een paar gram suiker toe te voegen. De korst ziet er mooi uit en ruikt heerlijk. Het kruim is ook dik in orde, de testpanelleden waren te spreken over de smaak en geur van dit brood.

Eindoordeel met enzymmix

Was het brood zonder toevoegingen al lekker, de enzymmix heeft het brood nog hoger, luchtiger en malser gemaakt. Ook is de geur en smaak toegenomen. De geur van de korst komt je tegemoet als je in de buurt van het brood komt. Wat een prachtig brood is dit geworden. De testpanelleden waren unaniem in hun oordeel over dit witbrood: een topper. Het behoort dan ook tot een van de favorieten uit onze meel en bloem test. We kunnen deze biologische tarwebloem zéér aanbevelen.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 250 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood emmamolen nieuwkuijk tarwebloem
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht achterkant brood emmamolen nieuwkuijk tarwebloem
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenaanzicht brood tarwebloem met enzymmix emmamolen nieuwkuijk
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood emmamolen nieuwkuijk tarwebloem
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

zijaanzicht brood tarwebloem met enzymmix emmamolen nieuwkuijk
voorzijde, met enzymmix
zijaanzicht achterkant brood tarwebloem met enzymmix emmamolen nieuwkuijk
achterzijde, met enzymmix
bovenaanzicht brood tarwebloem met enzymmix emmamolen nieuwkuijk
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood tarwebloem met enzymmix emmamolen nieuwkuijk
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen