Testverslag volkorentarwemeel van molen de Graanhalm - Burgh-Haamstede

pak volkorentarwemeel van 1 kg van molen de graanhalm burgh-haamstede
volkorentarwemeel, de Graanhalm

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken met het volkorentarwemeel van molen de Graanhalm uit Burgh-Haamstede.

Met dit volkorentarwemeel bak je heerlijke en prachtige broden.

Eindoordeel

Op de verpakking staat prominent dat dit volkorenmeel gemalen is van Zeeuwse tarwe. Normaal gesproken levert tarwe uit een zeeklimaat vrij compacte broden. Maar broden die we van dit volkorenmeel bakten zijn mooi luchtig. Het meel is prachtig gemalen. We zeefden een mooi pallet van zemelen uit het meel, zo hielden we na het zeven mooie en redelijk evenredig verdeelde grove, middelfijne als fijne fracties over. De zemelen beslaan 12,38% van het meelgewicht en dat is een prachtige score.

Van het meel konden we een lekker soepel deegje maken wat zich makkelijk liet vormen. Na een narijs van 60 minuten bakten we het brood af, maar als je het deeg wat meer tijd geeft tijdens de narijs dan is het mogelijk om een nog luchtiger brood te bakken. Zorg wel dat de totale rijstijd niet de twee uur ver overscheid anders bestaat de kans dat alle beschadigde zetmeelkorrels door de enzymen zijn omgezet in suikers en dan rijst het brood niet meer.

Het bakresultaat is een prachtig volkorenbrood. Een prachtige bruine korst en een mooie kruim. Het brood ruikt en smaakt lekker. Het brood laat zich goed snijden maar kruimelt iéts meer dan gemiddeld. Als je met dit meel je eerste volkorenbrood hebt gebakken ben je verkocht, het smaakt naar meer.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 0,99 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 2,39 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 2,81 gram
  • totaal fracties: 6,19 gram of 12,38% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 360 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

ongezeefd volkorentarwemeel van molen de Graanhalm - Burgh-Haamstede
ongezeefd meel
ongezeefd volkorentarwemeel van molen de Graanhalm - Burgh-Haamstede
ongezeefd meel, platgedrukt

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefd volkorentarwemeel van molen de Graanhalm - Burgh-Haamstede
fracties, bovenaanzicht
gezeefd volkorentarwemeel van molen de Graanhalm - Burgh-Haamstede
fracties, vooraanzicht
gezeefd volkorentarwemeel van molen de Graanhalm - Burgh-Haamstede
fracties, vooraanzicht
gezeefd volkorentarwemeel van molen de Graanhalm - Burgh-Haamstede
fracties en meel in detail

Foto's van het brood

voorzijde brood volkorentarwemeel van molen de Graanhalm - Burgh-Haamstede
voorzijde
achterzijde volkorentarwemeel van molen de Graanhalm - Burgh-Haamstede
achterzijde
bovenzijde volkorentarwemeel van molen de Graanhalm - Burgh-Haamstede
bovenzijde
doorsnede brood volkorentarwemeel van molen de Graanhalm - Burgh-Haamstede
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen