Testverslag Italiaans Granoro tarwebloem farina 00

pak tarwemeel farina 00 van Granoro van 1 kg
Granoro - Italiaans tarwebloem farina 00

We hebben van de Granoro tarwebloem meerdere witte broden volgens een standaard protocol gebakken. Van deze farina 00 tarwebloem bak je heerlijke witte broden. Lees onze ervaringen in het onderstaande testverslag.

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood granoro tarwebloem met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood granoro tarwebloem zonder enzymmix
zonder enzymmix

Dit is een prachtig witbrood geworden. De geur was iets minder dan het brood waarin we enzymmix hadden verwerkt. Het kruim is prachtig, het brood is ondanks dat we geen enzymmix hadden toegevoegd toch mooi hoog geworden. Deze bloem kunnen aanbevelen als je een mooi en lekker witbrood wilt bakken.

Eindoordeel met enzymmix

Met deze Farina 00 tarwebloem, het fijnste tarwebloem dat je in Italië kan kopen, bakten wij een prachtig en heerlijk witbrood. De geur van de korst was niet uitgesproken maar het kruim smaakt en geurt heerlijk.

De korst ziet er mooi goudbruin uit. De achterzijde van het brood is boven het bakblik wel iets gescheurd, waarbij wij de conclusie trekken dat voor deze tarwebloem tarwe is gebruikt die niet beschikt voor de sterkste gluten. Maar op de foto lijkt het erger dan het is. Laat je daar niet door afschrikken. Dit brood blijft niet op de broodplank liggen, zo in trek was het bij onze testpanel leden.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 250 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood granoro farina 00 tarwebloem
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht brood granoro farina 00 tarwebloem
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenaanzicht brood granoro farina 00 tarwebloem
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood granoro farina 00 tarwebloem
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

zijaanzicht brood granoro farina 00 tarwebloem met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
zijaanzicht achterkant brood granoro farina 00 tarwebloem met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
bovenaanzicht achterkant brood granoro farina 00 tarwebloem met enzymmix
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood granoro farina 00 tarwebloem met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen