Testverslag speltmeel van Holtens molen in Deurne

pak volkorenmeel van holtens-molen deurne van 1 kg
speltmeel Holtens molen Deurne

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het speltmeel van Holtens molen in Deurne.

Eindoordeel

Holtens molen levert met dit speltmeel een mooi gemalen meel. Het totaal van de gezeefde fracties is met 15,56% een mooie score.

In aanmerking nemend dat dit speltmeel is en dat doorgaans de glutenvormende eiwitten beperktere kwaliteiten hebben waardoor het gashoudendvermogen ook beperkt is, is dit brood toch nog redelijk luchtig. De korst is fraai en lekker gekleurd maar vertoont hier een daar wat kleine gaatjes. De geur van de korst is goed en de boterhammen vonden de testpanelleden lekker.

Welk speltras gebruikt voor dit meel is ons niet bekend. Lees meer over de grote verschillen in speltrassen dus ook tussen de verschillende speltmeel soorten.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 1,64 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 2,57 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 3,57 gram
  • totaal fracties: 7,78 gram of 15,56% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 360 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefd volkorenmeel van holtens molen - deurne
fracties, bovenaanzicht
gezeefd volkorenmeel van holtens molen - deurne
fracties, vooraanzicht
gezeefd volkorenmeel van holtens molen - deurne detailfoto
gezeefd meel, detail

Foto's van het brood

zijaanzicht brood molen holtens molen - deurne speltmeel
voorzijde
zijaanzicht, achterzijde, brood molen holtens molen - deurne speltmeel
achterzijde
bovenaanzicht, brood molen holtens molen - deurne speltmeel
bovenzijde
doorsnede brood molen holtens molen - deurne speltmeel
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen