Testverslag patentbloem van Jumbo

pak basis patentbloem extra fijn van jumbo van 1 kg
Patentbloem extra fijn van Jumbo

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van witbrood met de patentbloem van de Jumbo.

Introductie

De verpakking van Jumbo basis patentbloem extra fijn vermeld een eiwitgehalte van 12%. Dat is iets hoger dan gemiddeld. Dat is fijn want de kans op hogere en luchtigere broden is dan aanwezig. We voegden 250 gram water toe aan 500 gram en daar konden we een soepel deegje van maken.

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood jumbo patentbloem extra fijn met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood jumbo patentbloem extra fijn
zonder enzymmix

Het bakresultaat zonder toevoegingen mag er zijn. Het brood werd, rekening houdend dat we geen broodverbeteraar gebruikten, nog behoorlijk hoog. De korst is mooi goudbruin gekleurd en is behoorlijk glad. Het kruim heeft een iets open structuur maar is verder goed. De geur van het brood is subtiel en de boterhammen hapten lekker weg.

Eindoordeel met enzymmix

Met patentbloem van de Jumbo, samen met 2,5 gram enzymmix, bak je prachtige witte broden waar je trots op kan zijn. Het volume van het brood is prachtig, heeft een mooie korst die lekker glad is. Het kruim is mooi fijn en er zijn geen scheuren in het kruim te bekennen. De geur van de korst is subtiel maar lekker en de boterhammen werden door het testpanel gretig geconsumeerd. Met deze patentbloem van Jumbo kan je een heerlijk brood bakken en kunnen we van harte aanbevelen. In onze (denkbeeldige) ranglijst van zeer goede bloemsoorten staat ook deze patentbloem te prijken, maar door de minder intense geur staat hij in de subtop.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 250 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood jumbo basis patentbloem extra fijn
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht achterkant brood jumbo basis patentbloem extra fijn
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenaanzicht brood jumbo basis patentbloem extra fijn
bovenaanzicht, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood jumbo patentbloem extra fijn
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

zijaanzicht brood jumbo basis patentbloem extra fijn met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
zijaanzicht achterkant brood jumbo basis patentbloem extra fijn met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
bovenaanzicht brood jumbo basis patentbloem extra fijn met enzymmix
bovenaanzicht, met enzymmix
doorsnede brood jumbo basis patentbloem extra fijn met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen