Testverslag biologisch tarwebloem van Jumbo

pak bio tarwebloem van jumbo van 1 kg
bio tarwebloem van Jumbo

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van witbrood met de bio tarwebloem van de Jumbo.

Introductie

Dit is een biologisch tarwebloem en het valt ons op dat de prijs niet hoog is. De verpakking vermeldt een eiwitgehalte van 11%, dat is een normale waarde voor de glutenvormende eiwitten. Maar zoals je van biologisch bloem mag verwachten zijn de gluten niet enorm sterk en blijft het brood wat compacter.

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood jumbo bio tarwebloem met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood jumbo bio tarwebloem
zonder enzymmix

Van deze bloem konden we een lekker deegje maken. We gebruikten 250 gram water op 500 gram bloem. Een heerlijk knapperig korstje dat ook nog eens lekker ruikt. Het kruim ziet er mooi uit, het brood is niet aan de kost noch van binnen gescheurd. Dit is een aanbevelenswaardig biologisch tarwebloem.

Eindoordeel met enzymmix

Deze beoordeling is op basis van pas één brood met enzymmix gebakken te hebben. We hebben duidelijk iets te veel water gebruikt. We gebruikten 270 gram water op 500 gram bloem. Maar dat wordt uiteindelijk een te slap deeg. Je ziet ook dat het deeg tijdens de busrijs slap over het bakblik heeft gehangen. Ook is de korst veel te bobbelig omdat het deeg zo slap was.

Ondanks het te slappe deeg bakte we een heerlijk broodje van deze biologisch tarwebloem. De geur van de kost viel positief op. Het brood is niet veel hoger geworden dan het brood zonder enzymmix, mogelijk dat dit komt door het slappe deeg. Desondanks kunnen we nu al deze biologische bloem aanbevelen in de categorie biologisch bloem. Het heeft dan niet de allerbeste gluten maar het brood ruikt heerlijk.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 250 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood jumbo bio tarwebloem
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht achterkant brood jumbo bio tarwebloem
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenaanzicht achterkant brood jumbo bio tarwebloem
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood jumbo bio tarwebloem
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met broodverbeteraar

zijaanzicht brood jumbo bio tarwebloem met enzymmix
voorzijde, met broodverbeteraar
zijaanzicht achterkant brood jumbo bio tarwebloem
achterzijde, met broodverbeteraar
bovenaanzicht achterkant brood jumbo bio tarwebloem
bovenzijde, met broodverbeteraar
doorsnede brood jumbo bio tarwebloem
doorsnede, met broodverbeteraar

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen