Testverslag tarwebloem van Jumbo - Polskie Mlyny

pak tarwebloem van jumbo polskie mlyny van 1 kg
Tarwebloem van Jumbo - Polskie mlyny

In dit testverslag lees je onze ervaringen met het bakken van witbrood met tarwebloem van Jumbo - Polskie mlyny. Met deze tarwebloem kan je prachtige en heerlijk geurende broden bakken en de bloem is ook nog eens heel goedkoop. Naar onze mening een aanrader.

Introductie

Deze tarwebloem die verkocht wordt door Jumbo komt uit Polen. Op de verpakking staat de naam van de hoogmaalderij: Polskie mlyny. Mogelijk gebruikt deze meelfabriek de tarwe die in Polen geteeld is, maar het zou ons niet verbazen als de tarwe uit de Oekraïne komt. De Oekraïne is een grote exporteur van tarwe en gezien het landklimaat dat men daar heeft is de tarwe van uitstekende kwaliteit met veel en goede eiwitten.

Altijd grappig zijn de vertaalfouten die je soms tegenkomt op buitenlandse producten. Zo staat op de verpakking van deze tarwebloem sinds 1904 jaar. Een meelfabriek die al 1904 jaar bestaat? Lijkt me vervelend om ieder jaar weer de leeftijd op de verpakking aan te passen. De fabriek zal wel sinds 1904 bestaan, de toevoeging van het woordje "jaar" geeft een hele andere betekenis aan deze vermelding.

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood jumbo polskie-mlyny tarwebloem met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood jumbo polskie mlyny tarwebloem zonder enzymmix
zonder enzymmix

Deze tarwebloem, het is dus nog geen eens patentbloem, geeft prachtige resultaten. Het brood is ook zonder toevoegingen al behoorlijk hoog. Dit bloem kent een hoog gashoudendvermogen. De verpakking meldt een eiwitgehalte van 11% en dat is heel gangbaar. Je ziet dus dat niet het eiwitgehalte maar vooral de kwaliteit van de eiwitten een belangrijke rol spelen voor de bakaard van bloem.

Dat deze bloem sterke glutenvormende eiwitten heeft merk je niet alleen tijden het kneden omdat je hier een mooi vliesje van kan trekken, maar vooral tijdens het opmaken. Het kost moeite om het deeg uit te rollen. Je voelt enorm veel weerstand en het deeg schiet haast steeds terug in zijn oorspronkelijke vorm. Dat is het werk van een van twee van de drie eigenschappen van de gluten, in dit geval de rekweerstand en de elasticiteit. Maar gelukkig wint de thuisbakker na een minuutje opmaken toch die strijd. Je kan ook het deeg, na het doorslaan, even laten ontspannen. In een paar minuten tijd veranderen de eigenschappen van de gluten en stribbelt het deeg een stuk minder tegen tijdens het vormen/opmaken.

Zoals je op de foto's kan zien kan je zonder toevoegingen al een prachtig witbrood van deze tarwebloem maken. De korst ziet er prachtig uit, mooi glad met een goudbruine kleur. Het kruim is mooi en laat geen scheuren zien. De geur van de korst is heerlijk en is daarmee een van onze favorieten. Wij kunnen deze tarwebloem van harte aanbevelen.

Eindoordeel met enzymmix

Kijk eens naar de foto's van het brood gemaakt met enzymmix. Zie wat een enorm verschil maar zo'n klein beetje enzymmix kan maken ten opzichte van het brood zonder enzymmix. Dit brood is enorm hoog geworden. Het past haast niet meer in onze snijmachine zo hoog. De korst ziet er werkelijk prachtig uit en is mooi gekleurd. Het kruim is een juweeltje, en het brood ruikt heerlijk. Een thuisbakkers droombrood.

Het bleek in dit geval best lastig om het deeg op te maken. De kwalitatief hoogwaardige gluten speelde ons parten. De rekweerstand en de elasticiteit van die gluten zijn enorm. Met veel kracht en met veel opnieuw uitrollen van het deeg konden we pas na een minuut het deeg breed en lang genoeg krijgen om het op te rollen en als deegrol in het bakblik te doen. Zoals hierboven reeds beschreven, even het deeg een paar minuten laten ontspannen maakt het opmaken/vormen een stuk makkelijker.

De boterhammen van dit brood zijn zo enorm luchtig dat je ze bij wijze van spreke in je holle kies kan stoppen. Het brood was zo lekker dat in een mum van tijd het hele brood door het testpanel was verorberd, dat zegt genoeg. Deze tarwebloem samen met maar 2,5 gram enzymmix vinden wij een aanrader als je een lekker witbrood wil bakken.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 250 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood jumbo polskie-mlyny tarwebloem
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht brood jumbo polskie-mlyny tarwebloem
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenaanzicht brood jumbo polskie-mlyny tarwebloem
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood jumbo polskie-mlyny tarwebloem
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met broodverbeteraar

zijaanzicht brood jumbo polskie-mlyny tarwebloem met enzymmix
voorzijde, met broodverbeteraar
zijaanzicht achterzijde brood jumbo polskie-mlyny tarwebloem met enzymmix
achterzijde, met broodverbeteraar
bovenaanzicht brood Jumbo Polskie mlyny tarwebloem met enzymmix
bovenzijde, met broodverbeteraar
doorsnede brood Jumbo Polskie mlyny tarwebloem met enzymmix
doorsnede, met broodverbeteraar

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen