Testverslag Kaufland weizenmehl type 405
In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het weizenmehl type 405 van Kaufland. Met dit patentbloem bakten we smakelijke prachtige witte broden.
Introductie
Dit patentbloem kochten we bij Kaufland, een supermarktketen in Duitsland. In Duitsland wordt dit product weizenmehl genoemd en heeft de toevoeging type 405. Dat type-getal geeft het asgehalte en indirect de uitmalingsgraad weer.
Deze type aanduiding is wel bekend in België, Frankrijk, Duitsland en andere landen maar nog niet zo in Nederland. Je zou kunnen zeggen, maar het ligt iets complexer, hoe sterk het meel gezeefd is en ontdaan is van de zemelen. Type 405 is de meest sterk gezeefde versie en is gelijk aan de in Nederland bekendstaande patentbloem. Lees er meer over in het artikelen over classificaties van meel.
Eindoordeel
Van dit bloem hebben we dit keer alleen de versie getest waarbij we aan de bloem enzymmix hebben toegevoegd. Die enzymmix geeft meer stevigheid aan gluten en laat de korst iets donkerder kleuren. Het resultaat mag er zijn.
Een prachtig brood met een goudbruine korst, geen scheuren, een mooi kruim en prachtig hoog en luchtig. Daarnaast geurde en smaakte het brood ons nog goed.
Hoe hebben we dit brood gemaakt?
Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 260 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.
* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.
Andere testuitslagen
Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.
Foto's van het brood
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie