Testverslag natuur tarwebloem van de Kerkhovense molen

pak natuur tarwemeel van de kerkhovense molen van 1 kg
Natuur tarwebloem van de Kerkhovense molen

We hebben van de natuur tarwebloem meerdere witte broden volgens een standaard protocol gebakken. Je kan met deze bloem goede maar enigszins compacte witte broden bakken die wat smaak betreft een eigen karakter hebben en zijn een aanbeveling waard voor de thuisbakkers. Lees onze ervaringen in het onderstaande testverslag.

Dit is een mooi tarwebloem waarmee iedere thuisbakker zonder problemen goede, niet al te hoge, witte broden mee kan bakken. Vooral de karakteristieke geur van dit brood valt positief op.

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood kerkhovense molen natuur tarwebloem met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood kerkhovense molen natuur tarwebloem zonder enzymmix
zonder enzymmix

Deze bloem bevat redelijk glutenvormende eiwitten en na het kneden konden we er een aardig vliesje van trekken. Het deeg laat, door de gluten, een redelijke weerstand zien tijdens het uitrollen om daarna een deegrol van te maken die het bakblik in gaat voor de busrijs. Tijdens de busrijs blijft het rijzen beperkt maar de ovenrijs laat een flinke expansie zien. Het brood wordt dus nog flink wat hoger dan je verwacht.

Voor een witbrood zonder toevoegingen is het volume van niet bijster hoog. De korst is wat bleekjes, maar deze bloem onderscheidt zich vooral doordat het brood dat je er van bakt een karakteristieke en heerlijke geur heeft. Nadat het brood was afgekoeld konden de testpanelleden niet van het brood afblijven en was het brood snel op. Voor de thuisbakker kunnen we deze natuur tarwebloem van de Kerkhovense molen zeker aanbevelen.

Eindoordeel met enzymmix

Dit is geen lekker brood, dit is een héél erg lekker brood! Het brood zonder toevoegingen was al heerlijk, de enzymmix doet er nog een schepje bovenop. Dit brood ruikt en smaakt heel erg lekker. Vijf uur na het bakken rook je op een paar meter afstand nóg de heerlijke geur van dit brood. Dat maken we niet vaak mee. De korst van het brood ziet er wat bleek maar verder mooi uit, aan de achterzijde is het iets gescheurd. Het kruim is prachtig en vertoont geen scheuren.

Wil je een witbrood van natuurbloem bakken? Dan linea recta naar de Kerkhovense molen in Kessel. Neem voor de zekerheid meerdere zakken van deze natuurbloem mee, want dit is zo lekker, het is op voor je het weet.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 250 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood kerkhovense molen tarwebloem
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht brood kerkhovense molen tarwebloem
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenaanzicht brood kerkhovense molen natuur tarwebloem
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood kerkhovense molen tarwebloem
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

zijaanzicht brood kerkhovense molen tarwebloem met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
zijaanzicht achterkant brood kerkhovense molen tarwebloem met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
bovenaanzicht achterkant brood kerkhovense molen tarwebloem met enzymmix
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood kerkhovense molen tarwebloem met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen