Testverslag volkoren tarwemeel van de Kerkhovense molen - Oisterwijk

pak volkoren tarwemeel van de kerkhovense molen uit oisterwijk van 1 kg
volkoren tarwemeel van de Kerkhovense molen in Oisterwijk

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het volkorentarwemeel van de Kerkhovense molen in Oisterwijk. Dit is een mooi gemalen speltmeel met zeer veel vezels je kan er een heerlijk deegje van maken en de broden die je er van bakt zijn een plaatje.

Eindoordeel

Dit meel zit wat betreft de hoeveelheid zemelen, met een totaal van 10,1% van het meelgewicht aan zemelfracties, in de middenmoot. Het aandeel van de grootste zemelen van 0,38 gram of 0,8% van het meelgewicht is beperkt. Vergelijk dit eens met het volkorenmeel van de Aeolus molen.

Met het meel konden we een lekker deegje maken en het brood dat we er van bakten mag er zijn. Aan het volume van het brood kan je zien dat glutenvormende eiwitten niet rijkelijk vertegenwoordigd zijn. De korst ziet er keurig uit en zo ook het kruim, hoewel wel iets compact. De geur van de korst is neutraal. Het is gewoon een lekker brood.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 0,38 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 2,10 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 2,57 gram
  • totaal fracties: 5,05 gram of 10,1% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 360 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Van links naar rechts boven: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefd volkorenmeel van de kerkhovense molen in oisterwijk
zemelfracties bovenaanzicht
gezeefd volkorenmeel van de kerkhovense molen in oisterwijk
zemelfracties vanuit een laag standpunt
gezeefd volkorenmeel van kerkhovense molen detailfoto
zemelfracties detail

Foto's van het brood

zijaanzicht brood kerkhovense molen in oisterwijk volkorentarwemeel
zijaanzicht, voorkant
zijaanzicht, achterzijde, brood kerkhovense molen oisterwijk volkorentarwemeel
zijaanzicht, achterkant
bovenaanzicht, brood kerkhovense molen oisterwijk volkorentarwemeel
bovenaanzicht
doorsnede brood kerkhovense molen oisterwijk volkorentarwemeel

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen