Testverslag broodmix bruinbrood van Koopmans

pak broodmix bruinbrood van koopmans van 450 gram
broodmix bruinbrood Koopmans

In deze test lees je onze ervaring met het bakken van bruibrood met de broodmix van Koopmans dat in veel supermarkten te koop is.

Met deze broodmix bak je een mooi bruin brood.

Introductie

Deze broodmix is ideaal voor diegene die een brood willen bakken maar geen zin hebben om alle benodigde ingrediënten zoals zout, gist, broodverbeteraar, meel of bloem precies af te wegen of los te kopen.

Gemak dient de mens, je koopt dit pak broodmix, je voegt water toe en kan gelijk aan de gang met kneden. Doe je zelf een plezier en zorg voor een dusdanige watertemperatuur dat het deeg zo'n 27° Celsius wordt. Hoe je dat kan bereiken en waarom lees je in het artikel over deegtemperatuur.

Realiseer je dat dit een broodmix is voor bruinbrood. Dat is niet hetzelfde als volkorenbrood. Bruinbrood wordt gemaakt van gezeefd volkorenmeel. Een deel van de zemelen zijn dus uitgezeefd. Minder zemelen dus in dit brood, maar daardoor is wel makkelijker weg te happen.

Deze broodmix is relatief duur. In de verpakking zit maar 450 gram broodmix. Daar kan je nét een brood van bakken, maar wel een kleine. Wij gebruiken voor bruinbrood standaard 600 gram volkorenmeel, vergelijkbaar met wat een bakker gebruikt als hij een heel brood gaat maken. Het brood dat je hiermee bakt is dus 25% minder in gewicht. Op zich allemaal niet erg maar dan verwacht je een aangepaste prijs, maar dat is niet het geval. Gemaksproducten zijn zoals altijd relatief duur.

Op de verpakking staat een recept voor gebruik met een broodbakmachine (voeg 300 gram koud water en 20 gram boter toe aan het pak), of als je het brood bakt in een oven zoals wij dat deden, wordt het advies gegeven om 275 gram water (handwarm) en 20 gram boter of margarine toe te voegen. De boter hebben wij achterwege gelaten, dat hebben we wel iets moeten compenseren door meer water te gebruiken. We gebruikten 285 gram water.

Het aantal hulpstoffen heeft Koopmans heel beperkt gehouden. Op de ingrediëntendeclaratie troffen we onder ander dextrose, amylase, tarwezuurdesem, emulgator en ascorbinezuur aan. De dextrose is een enkelvoudige suiker (druivensuiker) die samen met de amylase, dat een enzym is, de gist van voedsel voorzien dus helpt tijdens bij rijzen. De tarwezuurdesem geeft een extra smaakcomponent, de emulgator zorgt dat het brood iets langer houdbaar is en het ascorbinezuur, dat is vitamine C, is een meelverbeteraar die zorgt dat het deeg, dus het brood meer volume krijgt.

Eindoordeel

Bij het analyseren van het meel in fracties bemerkten we dat de grove zemelen, met een afmeting > 1,6 mm totaal afwezig waren. Op de foto van de fracties is linksboven, waar die grove zemelen normaal gesproken liggen niets te zien. Dat is op zich wel logisch, dit is een bruinbroodmix en geen volkorenmeel broodmix, dus is een deel van de zemelen uitgezeefd. Dat blijken de grove zemelen te zijn. De middelgrove en fijne fracties samen wogen 4,76 gram en dat is dus 9,52% van het meelgewicht en dat is voor een bruinbroodmix een héle mooie score en krijgt Koopmans een pluim van ons.

Op het eerste oog lijkt het brood niet zo hoog te zijn geworden, maar je moet in ogenschouw nemen dat in tegenstelling tot de normale volkorenbroden waar we altijd 600 gram meel gebruiken, hier maar 450 gram broodmix als uitgangspunt heeft gediend. Dat is dus 25% minder meel. Het brood wordt dus ook 25% minder hoog.

Deze broodmix liet zich makkelijk kneden en vormen tot een deegrol voor het broodblik. Het bakresultaat is zonder meer mooi. Een mooie korst zonder scheuren, de korst is mooi gekleurd en het kruim is mooi fijn. De smaak is lekker de boterhammen lieten we ons goed smaken.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 0,00 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 1,18 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 3,58 gram
  • totaal fracties: 4,76 gram of 9,52% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

We hebben aan 450 gram van deze broodmix alleen 285 gram water toegevoegd en verder niets. Het water hebben we zodanig op temperatuur gebracht dat de deegtemperatuur 27° Celsius werd. Daarna hebben we het deeg twee minuten gemengd, dertien minuten gekneed, een uur een 1e rijs gegeven, gevormd tot deegrol en heeft het een narijs in het bakblik gekregen van 60 minuten. Daarna is het in de oven gebakken, 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. Na het bakken hebben we het brood gelost op een rooster en direct met een plantenspuit beneveld met water. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze broodmix zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere broodmix soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

ongezeefd broodmix bruinbrood van Koopmans
ongezeefd meel
ongezeefd broodmix bruinbrood van Koopmans
ongezeefd meel, platgedrukt

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefd broodmix bruinbrood van Koopmans
fracties, bovenaanzicht
gezeefd broodmix bruinbrood van Koopmans
fracties, vooraanzicht
gezeefd broodmix bruinbrood van Koopmans
fracties, vooraanzicht
gezeefd broodmix bruinbrood van Koopmans
fracties en meel in detail

Foto's van het brood

voorzijde brood broodmix bruinbrood van Koopmans
voorzijde
achterzijde broodmix bruinbrood van Koopmans
achterzijde
bovenzijde broodmix bruinbrood van Koopmans
bovenzijde
doorsnede brood broodmix bruinbrood van Koopmans
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >broodmix >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen