Testverslag volkoren speltmeel van molen de Korenbloem in Oploo

pak volkorenmeel van molen de korenbloem in Oploo van 1 kg
volkorenspeltmeel van molen de Korenbloem in Oploo

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het volkorenspeltmeel van molen de Korenbloem in Oploo. Een prachtig volumineus brood konden we bakken van dit volkorenspeltmeel en het smaakte ons zeer goed. Een aanrader voor thuisbakkers die speltbrood willen bakken.

Introductie

Kijk dit is nog eens wat we volkorenmeel noemen. We zeefden uit dit volkorenspeltmeel 19,82% van het meelgewicht aan grove zemelen. Dat is werkelijk een prachtige score. Dit meel is gemalen zoals veel molenaars dit in Nederland nastreven; de zemelen zo groot mogelijk houden en zo weinig mogelijk fijne zemelen. Een groot compliment aan de molenaar.

In het meel dat overbleef na het zeven zaten ook haast geen zemelen, het lijkt wel bloem, prachtig. Met dit meel maakte we een heerlijk deegje waarbij we een hydratatie aanhielden van 62% (370 gram water op 600 gram meel).

Spelt is een oude graansoort en een voorvader van onze huidige tarwe. Van spelt is bekend dat de glutenvormende eiwitten niet zo goed zijn als bij de hedendaagse tarwe. Dus onze verwachtingen waren niet heel hoog. We hadden een compact broodje verwacht. Maar in tegenstelling tot onze verwachtingen bakten wij een zeer luchtig en prachtig brood. Op de website van de molen is te lezen dat de spelt lokaal geteeld wordt. In Nederland geteeld (dus geen landklimaat) en tóch sterke gluten, dat is normaal gesproken een contradictio in terminis, we zijn met dit meel prettig verrast.

Eindoordeel

Kijk eens naar de foto's, het resultaat mag er zijn. Dit is een prachtig spelt volkorenbrood geworden. De korst ziet er prachtig uit, vol met grove zemelen natuurlijk. Het kruim is ook mooi, zonder scheuren. Tijdens het snijden van het brood viel op dat het iets meer kruimelde dan normaal maar zeker niet hinderlijk.

De korst ruikt lekker en de boterhammen hebben we met plezier opgegeten. Wij vinden dit speltmeel een aanrader.

Over speltmeel

Net als bij tarwe waar enorm veel rassen zijn allemaal met hun specifieke eigenschappen, heb je dit ook bij spelt. Er zijn speltrassen die meer "oereigenschappen" bezitten maar ook die meer tarwe-achtige eigenschappen bezitten. Het ene spelt is het andere niet, dat is één van de redenen waarom het bakresultaat van speltmeel per molenaar verschilt. Een speltbrood dat compact is of juist hoog zoals in dit geval is niet goed of slecht, het is een eigenschap van dat speltras. Meer informatie kan je lezen in het artikel over speltmeel.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 3,65 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 2,31 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 3,95 gram
  • totaal fracties: 9,91 gram of 19,82% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 370 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Van links naar rechts boven: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefd volkorenmeel van de korenbloem in oploo
fracties, bovenaanzicht
gezeefd volkorenmeel van de korenbloem in oploo
fracties, vooraanzicht

Hieronder een detailfoto van het meel waarin nog maar weinig zemelen te zien zijn (en dat is een mooie prestatie).

gezeefd volkorenmeel van molen de korenbloem detailfoto
fracties en meel in detail

Foto's van het brood

zijaanzicht brood molen korenbloem in oploo volkorenspeltmeel
voorzijde
zijaanzicht, achterzijde, brood molen korenbloem oploo volkorenspeltmeel
achterzijde
bovenaanzicht, brood molen korenbloem oploo volkorenspeltmeel
bovenzijde
doorsnede brood molen korenbloem oploo volkorenspeltmeel
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen