Testverslag volkoren speltmeel van molen de Korenbloem in Ospel

pak volkoren speltmeel van molen de korenbloem in Ospel van 1 kg
volkoren speltmeel van molen de Korenbloem in Ospel

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het volkoren speltmeel van molen de Korenbloem in Ospel.

Eindoordeel

Molen de Korenbloem stopt mooi gemalen meel in haar zakken. Het is een iets fijn gemalen meel, de nadruk bij de zemelfracties ligt bij de middelfijne zemelen. Het totaal van de zemelfracties is een prachtige score met 18,22% van het meelgewicht. Dit brood levert dus zeer veel vezels op en is goed voor de spijsvertering.

Bij spelt wordt vaak geadviseerd om de kneedtijd te beperken tot ongeveer de helft van de normale kneedtijd anders bestaat de kans dat het deeg overkneden wordt.

Of dit overkneden bij een deeg van speltmeel zich voordoet is afhankelijk van het gebruikte speltras. Bij speltrassen die dicht bij het oer-spelt staan zijn de gluten inderdaad erg delicaat en moet je dit kort kneden. Dit spelt lijkt meer tarwe ingekruist te hebben en daar speelt dit overkneden niet. Lees meer over speltrassen in het artikel over verschillende soorten speltmeel.

Bij dit speltmeel hebben wij de normale kneedtijd aangehouden en ontstond een prachtig soepel deeg.

Dit speltmeel bevat kwalitatief hoogwaardige glutenvormende eiwitten. Daardoor is het gashoudendvermogen zo hoog en kon het brood zo hoog rijzen zonder te scheuren. De korst ziet er mooi uit een de grove zemelen steken er lekker tussen uit wat het brood een robuust uiterlijk geeft. Het brood wordt lekker luchtig ruikt lekker en de boterhammen smaken lekker.

Wil je een volkoren speltbrood bakken dat lekker luchtig en bij iedere thuisbakker een goed resultaat kan opleveren, dan kunnen we dit speltmeel van harte aanbevelen.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 2,60 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 4,02 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 2,49 gram
  • totaal fracties: 9,11 gram of 18,22% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 360 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefd volkoren speltmeel van de korenbloem in ospel
fracties, bovenaanzicht
gezeefd volkoren speltmeel van de korenbloem in ospel
fracties, vooraanzicht
gezeefd volkoren speltmeel van de korenbloem in ospel detailfoto
fracties en meel in detail

Foto's van het brood

zijaanzicht brood korenbloem in ospel volkoren speltmeel
voorzijde
zijaanzicht, achterzijde, brood korenbloem ospel volkoren speltmeel
achterzijde
bovenaanzicht, brood korenbloem ospel volkoren speltmeel
bovenzijde
doorsnede brood molen korenbloem ospel volkoren speltmeel
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel-en bloemtest

laatste toevoegingen