Testverslag Laarmans tarwebloem

pak tarwebloem van laarmans
tarwebloem van Laarmans

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het tarwebloem van Laarmans wat te koop is bij Dirk van den Broek. Met dit bloem bak je lekkere witte broden.

Eindoordeel zonder enzymmix

Zonder het toevoegen van enzymmix of andere broodverbeterstoffen bakten we van dit bloem nog een alleraardigst brood. Door een flinke ovenrijs is overlangs ter hoogte van de rand het bakblik een scheur ontstaan maar dat vinden we niet storend.

Het gebakken brood bleef wel wat bleekjes. Een klein beetje suiker toevoegen zou mogelijk kunnen helpen. De korst is prachtig strak, de kruim ziet er goed uit, het brood is iets compact maar de smaak is lekker.

Eindoordeel met enzymmix

doorsnede witbrood Laarmans tarwebloem met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood Laarmans tarwebloem
zonder toevoegingen

Tijdens het bereiden van dit brood voegden we maar 2,5 gram enzymmix toe dat bestaat uit enzymen en een heel kleine beetje ascorbinezuur (vitamine C). De invloed is enorm te noemen. Het brood werd veel hoger en luchtiger, de korst kreeg een mooiere kleur en het smaakte ons ook wat beter. Een heerlijk broodje.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 265 gram water, 9 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk een hete luchtoven met stoomfunctie, houden we 220° en later 200° Celsius graden aan met alleen boven- en onderwarmte en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood wat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

voorzijde brood tarwebloem van Laarmans
voorzijde, zonder broodverbeteraar
achterzijde tarwebloem van Laarmans
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenzijde tarwebloem van Laarmans
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede tarwebloem van Laarmans
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

voorzijde brood met enzymmix tarwebloem van Laarmans
voorzijde, met enzymmix
achterzijde brood tarwebloem van Laarmans
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenzijde brood tarwebloem van Laarmans
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood tarwebloem van Laarmans
doorsnede, zonder broodverbeteraar



Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie