Testverslag Laarmans tarwebloem

pak tarwebloem van laarmans
tarwebloem van Laarmans

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met de tarwebloem van Laarmans dat te koop is bij Dirk van den Broek. Met deze bloem bak je lekkere witte broden.

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel zonder enzymmix

Zonder het toevoegen van enzymmix of andere broodverbeterstoffen bakten we van deze bloem nog een alleraardigst brood. Door een flinke ovenrijs is overlangs ter hoogte van de rand het bakblik een scheur ontstaan maar dat vinden we niet storend.

Het gebakken brood bleef wel wat bleekjes. Een klein beetje suiker toevoegen zou mogelijk kunnen helpen. De korst is prachtig strak, het kruim ziet er goed uit, het brood is iets compact maar de smaak is lekker.

Eindoordeel met enzymmix

doorsnede witbrood Laarmans tarwebloem met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood Laarmans tarwebloem
zonder toevoegingen

Tijdens het bereiden van dit brood voegden we maar 2,5 gram enzymmix toe dat bestaat uit enzymen en een heel kleine beetje ascorbinezuur (vitamine C). De invloed is enorm te noemen. Het brood werd veel hoger en luchtiger, de korst kreeg een mooiere kleur en het smaakte ons ook wat beter. Een heerlijk broodje.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 265 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

voorzijde brood tarwebloem van Laarmans
voorzijde, zonder broodverbeteraar
achterzijde tarwebloem van Laarmans
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenzijde tarwebloem van Laarmans
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede tarwebloem van Laarmans
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

voorzijde brood met enzymmix tarwebloem van Laarmans
voorzijde, met enzymmix
achterzijde brood tarwebloem van Laarmans
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenzijde brood tarwebloem van Laarmans
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood tarwebloem van Laarmans
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen