Testverslag volkoren tarwemeel van molen Landzigt

pak volkorenmeel van molen Landzigt van 1 kg
volkoren tarwemeel molen Landzigt

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het volkorentarwemeel van de Landzigt molen.

Eindoordeel

Een van onze panelleden vindt compacter volkorenbrood lekker, en die vindt dit een lekker brood. De gluten die gevormd worden van dit meel zijn niet zo sterk vandaar dat het volume wat beperkt blijft en het kruim iets compact is. Dat de gluten niet sterk zijn zie je ook terug in de korst. Die is aan de achterzijde gescheurd. Dat is op zich helemaal niet zo erg, krijg je nog meer knapperige korst, maar sommige thuisbakkers vinden het maar niets.

De korst ruikt lekker en heeft lekkere grove stukjes dat natuurlijk de grove zemelen zijn die in dit meel zitten. Dit meel bevat ook voldoende enzymen dat te zien is aan de behoorlijk bruine kleur van de korst.

Hou je van een wat luchtiger brood dan kan je glutenpoeder toevoegen aan het meel. Meng het glutenpoeder overigens goed door het meel voordat je gaat kneden.

Samenstelling meel

Geen meetgegevens beschikbaar.

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 360 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood

zijaanzicht brood landzigt volkorentarwemeel
voorzijde
zijaanzicht, achterzijde, brood landzigt volkorentarwemeel
achterzijde
bovenaanzicht, brood landzigt volkorentarwemeel
bovenzijde
doorsnede brood landzigt volkorentarwemeel
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen