Testverslag bio backmischung mehrkornbrot van Lidl-Belbake

pak bio backmischung mehrkornbrot 500 gram van lidl belbake
backmischung mehrkornbrot van Lidl Belbake

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met de broodmix backmischung mehrkornbrot (meergranenbrood) van Lidl - Belbake. Met deze meergranenbrood-broodmix bak je een vrij compact meergranen brood.

Introductie

Het meel dat we hier testen is een broodmix, daar zit dus alles al in het pak zoals meel, gist en zout. Het enige wat je hoeft toe te voegen is water. Voor het beste resultaat moet je dat water wel op de juiste temperatuur brengen lees hier meer over in het artikel over deegtemperatuur. Dit meel hebben we in Duitsland gekocht bij Lidl.

Dit betreft een meergranenbrood broodmix, daarin zitten doorgaans geen meerdere granen, vreemd genoeg, maar alleen maar veel en verschillende zaden. In deze meergranen broodmix zit naast 58,7% tarwemeel ook 15% roggemeel en 10% spelmeel. Daarnaast zitten er overduidelijk zonnebloempitten, lijnzaad en gierst in. Dat zie je ook duidelijk op de foto's bij onze meelanalyse.

Een kleine waarschuwing: deze broodmix bevat gewoon zout en niet jodiumhoudend zout, dat is op zich helemaal niet erg maar als je ieder dag brood eet zonder jodium heb je een grote kans op een jodiumtekort. Daarom adviseren wij thuisbakkers die geen broodmix gebruiken, maar zelf de ingrediënten samenvoegen, altijd om net als de professionele bakkers gejodeerd zout te gebruiken.

Eindoordeel

Uit de meelanalyse blijkt dat dit meergranenbrood vrijwel geen zemelen heeft. Deze broodmix kan dus beter omschreven worden als een mix van biologische tarwe-, rogge- en speltbloem (bloem, geen meel dus) waaraan zaden zijn toegevoegd zoals zonnebloempitten, lijnzaad en gierst.

Op de verpakking staat een receptsuggestie waarbij men het advies geeft om aan de 500 gram broodmix 300 gram water toe te voegen. Dat raden wij niet aan, dat is naar onze mening veel te veel water. Wij gebruikten 265 gram water, dus een hydratatie van 53% en dat is maar 1% meer water dan wij gebruiken bij het maken van een witbrood, waar dus geen enkele zemel in zit. De hydratatie benadrukt dus ook dat in dit meel vrijwel geen zemelen zitten.

Het brood is compact gebleven. Dat vindt men in Duitsland, waar dit meel vandaan komt, heel normaal, maar in Nederland en België houden we van wat luchtiger brood.

Over de hoeveelheid zout hebben we opmerking: in Nederland hebben de bakkers de hoeveelheid zout in stappen verminderd van 2% naar 1,5% van het meelgewicht, en dat hebben vele thuisbakkers ook gedaan. Het brood smaakt daardoor een stuk minder zout maar daar zijn we aan gewend. Deze broodmix komt uit Duitsland en daar zit nog 2% zout in, en dat proef je. Het voor ons een tikkie te zout.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 5,09 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 0,60 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 0,97 gram
  • totaal fracties: 6,66 gram of 13,32% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

We hebben aan 500 gram van deze broodmix alleen 265 gram water toegevoegd en verder niets. Het water hebben we zodanig op temperatuur gebracht dat de deegtemperatuur 27° Celsius werd. Daarna hebben we het deeg twee minuten gemengd, dertien minuten gekneed, een uur een 1e rijs gegeven, gevormd tot deegrol en heeft het een narijs in het bakblik gekregen van 60 minuten. Daarna is het in de oven gebakken, 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. Na het bakken hebben we het brood gelost op een rooster en direct met een plantenspuit beneveld met water. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze broodmix zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere broodmix soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

ongezeefd bio backmischung mehrkornbrot van Lidl Belbake
fracties, bovenaanzicht
ongezeefd bio backmischung mehrkornbrot van Lidl Belbake
fracties, vooraanzicht, meel in focus
ongezeefd bio backmischung mehrkornbrot van Lidl Belbake
fracties, vooraanzicht, zemelen in focus
ongezeefd bio backmischung mehrkornbrot van Lidl Belbake
fracties, in detail

Foto's van het brood

voorzijde brood bio backmischung mehrkornbrot van Lidl Belbake
voorzijde
achterzijde brood bio backmischung mehrkornbrot van Lidl Belbake
achterzijde
bovenzijde brood bio backmischung mehrkornbrot van Lidl Belbake
bovenzijde
doorsnede brood bio backmischung mehrkornbrot van Lidl Belbake
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen