Testverslag bio backmischung sonnenblumenkernbrot van Lidl-Belbake

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met de broodmix backmischung sonnenblumenkernbrot van Lidl - Belbake. Met deze broodmix bak je een lekker maar compact zonnepitbrood.
Introductie
Deze broodmix kochten we bij Lidl in Duitsland. Omdat het een broodmix is, hoef je er alleen maar water aan toe te voegen, de gist een zout zit er reeds in. Zorg wel dat het water de juiste temperatuur heeft waardoor het deeg uiteindelijk zo'n 27° Celsius wordt. Waarom dat is en hoe je de watertemperatuur kan bepalen lees je in het artikel over gewenste deegtemperatuur.
Een kleine waarschuwing: deze broodmix bevat gewoon zout en niet jodiumhoudend zout, dat is op zich helemaal niet erg maar als je ieder dag brood eet zonder jodium heb je een grote kans op een jodiumtekort. Daarom adviseren wij thuisbakkers die geen broodmix gebruiken, maar zelf de ingrediënten samenvoegen, altijd om net als de professionele bakkers gejodeerd zout te gebruiken.
Volgens de verpakking zit in dit pak 63,7% tarwemeel, 20% zonnebloempitten en 10% roggemeel. Daarnaast is ook nog een klein beetje zuurdesem extract en gerstemoutmeel toegevoegd, voornamelijk voor de smaak.
In de meelanalyse waarin we het meel met drie zeven scheiden in verschillende fracties viel ons op dat in dit meel geen zemelen zitten. Op de foto's van de fracties zie je links de zonnebloempitten liggen. In het midden zie je een paar "brokjes" meel en rechts ligt het uitgezeefde gist. Ondanks dat de foto op de verpakking een bruin brood, wellicht zelfs volkorenbrood suggereert, betreft dit feitelijk witbrood met veel zonnebloempitten en moutpoeder, een natuurlijke kleurstof, die het brood een lichtbruin kleurtje geeft.
Op de achterkant van de verpakking staat een recept hoe je een brood met deze broodmix kan maken. Men adviseert aan dit pak van 500 gram wel 300 gram water toe te voegen. Wij adviseren dit te beperken tot 240-250 gram, dat is ruim voldoende en is het deeg nóg aan de natte kant.
Eindoordeel
Omdat maar 63,7% van deze broodmix uit tarwemeel bestaat en deze ook nog eens niet zo'n sterke glutenvormende eiwitten heeft rees het deeg niet zo sterk. Het bakresultaat is een lekker brood met flink veel zonnebloempitten maar is wel vrij compact. Daar moet je van houden.
Samenstelling meel
Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:
- zeef grof > 1,6 mm: 9,30 gram
- zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 0,07 gram
- zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 0,62 gram
- totaal fracties: 9,99 gram of 19,98% van het meelgewicht
Zemelen
Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.
Testverantwoording
Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.
Hoe hebben we dit brood gemaakt?
We hebben aan 500 gram van deze broodmix alleen 280 gram water toegevoegd en verder niets. Het water hebben we zodanig op temperatuur gebracht dat de deegtemperatuur 27° Celsius werd. Daarna hebben we het deeg twee minuten gemengd, dertien minuten gekneed, een uur een 1e rijs gegeven, gevormd tot deegrol en heeft het een narijs in het bakblik gekregen van 60 minuten. Daarna is het in de oven gebakken, 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. Na het bakken hebben we het brood gelost op een rooster en direct met een plantenspuit beneveld met water. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.
* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.
Andere testuitslagen
Je kan de bakaard van deze broodmix zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere broodmix soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.
Foto's van het meel






Foto's van het brood




Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie