Testverslag bio backmischung weizenmischbrot van Lidl-Belbake

pak bio backmischung weizenmischbrot 500 gram van lidl belbake
backmischung weizenmischung van Lidl Belbake

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met de broodmix backmischung weizenmischbrot van Lidl - Belbake. Met deze broodmix tarwemeelmix bak je lekkere maar compacte broden.

Introductie

Het meel dat we hier testen is een broodbakmix of backmischung zoals dit in Duitsland wordt genoemd. In dit meel zit dus alles al wat nodig is voor het bakken van een brood. Het enige wat je hoeft toe te voegen is water. Zorg wel dat dit water de juiste temperatuur heeft. Te warm en de kans bestaat dat het deeg te snel rijst en uiteindelijk mogelijk "instort", te koud en het deeg zal vrijwel niet rijzen. De beste bakresultaten bereik je als het water de juiste temperatuur heeft. Hoe hoog dat is, moet je een beetje uitrekenen en dat is echt niet moeilijk. Dat leggen we uit in het artikel over de gewenste deegtemperatuur.

Dit product, weizenmischbrot, is een gebruikelijke combinatie van tarwe- en roggemeel is Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. In deze broodmix zit 73,6% tarwemeel (weizenmehl) en 20% roggemeel, daarnaast naast zout en gist ook een aantal additieven zoals zuurdesem extract en moutmeel.

Een kleine waarschuwing: deze broodmix bevat gewoon zout en niet jodiumhoudend zout, dat is op zich helemaal niet erg maar als je ieder dag brood eet zonder jodium heb je een grote kans op een jodiumtekort. Daarom adviseren wij thuisbakkers die geen broodmix gebruiken, maar zelf de ingrediënten samenvoegen, altijd om net als de professionele bakkers gejodeerd zout te gebruiken.

Eindoordeel

De verpakking geeft een bereidingsadvies waarin men aangeeft om 320 ml (dus 320 gram) water te gebruiken op 500 gram broodmix. Nou doe dat maar niet, dan zal het meer op beslag dan deeg lijken. Het gefotografeerde testbrood bakten we met 280 gram water op de complete inhoud (500 gram) van de verpakking en zelfs dat vonden we nog te veel. Wij adviseren om te beginnen met 250 gram water en later mogelijk nog eens 10 gram toe te voegen mocht het deeg nog te droog zijn. Gezien ons iets te natte deeg schatten we in dat 260 gram voldoende zal zijn.

Omdat ons deeg té nat was werd de korst van het deeg niet strak. Het brood had een fijne smaak mede omdat flink wat roggemeel in deze broodmix zit. Dat geeft het brood een extra smaak dimensie die wij wel lekker vinden. Datzelfde roggemeel heeft echter geen goede glutenvormende eiwitten en mede daardoor blijft het gebakken brood zo compact. Hou je van Duitse compactere broden dan is deze broodmix mogelijk wat voor jou.

We hebben het meel nog gezeefd met onze standaard zeven, maar daar bleef geen zemel achter. Dit meel bevat dus vrijwel geen zemelen, hooguit hele kleine die je met het blote oog niet kan zien. De enigszins lichtbruine kleur heeft dit brood gekregen van het moutmeel. Het brood is dus feitelijk een witbrood gebaseerd op tarwe- en roggemeel met een smaakje en kleurtje van het moutmeel.

Het brood bleef behoorlijk compact en zo ook het kruim. Deze broodmix zal waarschijnlijk niet gouden medailles winnen bij een broodbakwedstrijd.

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

We hebben aan 500 gram van deze broodmix alleen 280 gram water toegevoegd en verder niets. Het water hebben we zodanig op temperatuur gebracht dat de deegtemperatuur 27° Celsius werd. Daarna hebben we het deeg twee minuten gemengd, dertien minuten gekneed, een uur een 1e rijs gegeven, gevormd tot deegrol en heeft het een narijs in het bakblik gekregen van 60 minuten. Daarna is het in de oven gebakken, 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. Na het bakken hebben we het brood gelost op een rooster en direct met een plantenspuit beneveld met water. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze broodmix zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere broodmix soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood

voorzijde brood bio backmischung weizenmischbrot van Lidl Belbake
voorzijde
achterzijde brood bio backmischung weizenmischbrot van Lidl Belbake
achterzijde
bovenzijde brood bio backmischung weizenmischbrot van Lidl Belbake
bovenzijde
doorsnede brood bio backmischung weizenmischbrot van Lidl Belbake
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen