Testverslag bio speltbloem type 630 (dinkelmehl) van Lidl - Belbake

pak bio speltbloem van lidl van 1 kg
speltbloem Lidl - Belbake

In dit testverslag lees je onze ervaringen met het bakken van witbrood op basis van het biologisch speltbloem van Lidl - Belbake.

Introductie

Dit biologische speltbloem is alleen tijdens de "bio-week" verkrijgbaar bij Lidl in Nederland. Heb je die gemist dan kan je het proberen bij de Lidl In Duitsland want daar lijkt het vaker verkrijgbaar.

Het ene spelt is het andere niet dat komt omdat er van spelt vele verschillende rassen bestaan. Normaal heeft spelt niet veel glutenvormende eiwitten. Dit speltbloem komt niets te kort. Het eiwitgehalte is 12,4% van de bloem gewicht en dat is bovengemiddeld.

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel

doorsnede witbrood met tarwebloem met enzymmix van lidl
met enzymmix
doorsnede witbrood met tarwebloem van lidl
zonder enzymmix

Van dit biologisch speltbloem kan je heerlijk geurende broden bakken. Het heeft een karakteristieke en lekkere geur, een aanrader. Wanneer je het brood bakt zonder broodverbeteraar dan blijft het brood vrij laag. Als je het kruim bekijkt dan is er nog "ruimte" om het brood nog wat hoger te laten rijzen. Je kan het deeg eventueel langer laten rijzen tijdens de busrijs of je zorgt dat deegtemperatuur wat hoger is, maar we geven de voorkeur aan een iets langere rijs.

Het brood zonder enzymmix scheurde aan de boven-zijkant dat is jammer maar levert daar nog een extra lekkere korst op. Dat scheuren is grotendeels te voorkomen door de gluten te versterken met enzymmix. De foto van het brood met enzymmix vertoont niet deze scheur.

In beide gevallen kreeg het brood een prachtige goudbruine korst. Het kruim van het brood zonder enzymmix was uiteraard wat compacter en het brood hapt dan iets minder snel weg, desondanks liet het testpanel dit brood goed smaken. Maar de voorkeur werd gegeven aan de versie met enzymmix. Ook daar zien we aan het kruim dat het deeg nog wat langer had kunnen rijzen. Dan wordt het een nog hoger en luchtiger brood.

Voor nog niet zo ervaren thuisbakkers zal dit bloem een aparte ervaring zijn. Wanneer je dit bloem gaat kneden met de standaard hoeveelheid water krijg je het sterke gevoel dat dit deeg veel te stug en droog is. Je hebt de sterke neiging om wat water aan toe te voegen. Doe dit echter niet. Zodra het deeg een tijdje met rust gelaten wordt transformeert het deeg zicht van stug en droog naar een stuk slapper en natter. Heel apart om dit te zien.

Als je een liefhebber bent van spelt én witbrood, of eens een witbrood met wat meer karakter wil proeven, dan kunnen we dit speltbloem van harte aanbevelen.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 250 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht witbrood gebakken van speltbloem van Lidl Belbake
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht achterkant witbrood gebakken van speltbloem van Lidl Belbake
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenaanzicht witbrood gebakken van speltbloem van Lidl Belbake
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede witbrood gebakken van speltbloem van lidl belbake
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

zijaanzicht witbrood gebakken van speltbloem van Lidl Belbake
voorzijde, met enzymmix
zijaanzicht achterkant witbrood gebakken van speltbloem van Lidl Belbake
achterzijde, met enzymmix
bovenaanzicht witbrood gebakken van speltbloem van Lidl Belbake
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede witbrood gebakken van speltbloem van lidl belbake
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen