Testverslag bio weizenmehl type 1050 van Lidl - Belbake

pak bio weizenmehl type 1050 (gebuild tarwemeel) van 1 kg van lidl belbake
bio weizenmehl type 1050 van Lidl Belbake

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het bio weizenmehl type 1050 (gebuild tarwemeel) van Lidl - Belbake. Met dit tarwemeel bak je heerlijke en prachtige luchtige broden.

Introductie

Dit weizenmehl (tarwemeel) wordt in Duitsland door Lidl verkocht. Het is meel en geen bloem. Volgens de definitie is dit meel omdat met het blote oog in het meel nog zemelen te zien zijn.

Dit meel is is van het type 1050, dat is een bepaalde classificering die in Nederland niet gebruikt wordt en is ongeveer gelijk aan type 110 of T110 zoals dit in België en Frankrijk gebruikt wordt. In Nederland wordt dit "gebuild meel" genoemd maar dat is een heel ruim begrip. De mate waarin gebuild gezeefd wordt is sterk afhankelijk van de molenaar. Lees meer over classificering van meel en bloem in het artikel wat houdt type 1050 meel in?

Eindoordeel met enzymmix

Met 330 gram water op 600 gram meel, dus een hydratatie van 55% maakte we een heerlijk soepel deegje. Tijdens het vliesje trekken merkten we al dat de glutenvormende eiwitten in dit meel van hoge kwaliteit waren. Dat beloofde veel goeds voor het bakresultaat.

Het deeg liet zich prettig opmaken tot een deegrol, en in het bakblik ontstond tijdens de narijs al een flink hoog deeg. De ovenrijs deed er nog een flinke schep bovenop.

Na het bakken hielden we een prachtig en hoog brood over en hebben we het, zoals we dat met alle broden doen, direct na het lossen besproeid met water voor een mooie glimmende korst.

Het brood heeft een prachtige korst. Aan de achterzijde is overlangs de korst opengescheurd. Dit is gebruikelijk bij broden die een sterke ovenrijs hebben.

Het kruim heeft een zacht geel teintje dat afkomstig is van de hele fijne zemeltjes die in dit meel zitten. Dit brood is daarom iets gezonder dan witbrood omdat juist in de zemelen relatief veel mineralen en vitamine zitten.

De korst heeft een lekker geurtje maar niet geprononceerd, het brood smaakt erg lekker maar heeft ten opzichte van een zuivere witte boterham iets meer bijt. Het testpanel hebben de boterhammen met plezier opgegeten.

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 330 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

ongezeefd bio weizenmehl type 1050 van Lidl Belbake
ongezeefd meel
ongezeefd bio weizenmehl type 1050 van Lidl Belbake
ongezeefd meel, detail

Foto's van het brood met enzymmix

voorzijde brood bio weizenmehl type 1050 van Lidl Belbake met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
achterzijde brood bio weizenmehl type 1050 van Lidl Belbake met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
bovenzijde brood bio weizenmehl type 1050 van Lidl Belbake met enzymmix
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood bio weizenmehl type 1050 van Lidl Belbake met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen