Testverslag bio weizenmehl type 550 van Lidl - Belbake
In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het bio weizenmehl type 550 (gebuild tarwemeel) van Lidl - Belbake. Met dit tarwemeel bak je, ondanks dat dit biologisch bloem is, redelijk hoge broden en zijn lekker bovendien.
Introductie
Dit weizenmehl (tarwemeel) wordt in Duitsland door Lidl verkocht, maar het is soms ook in Nederland bij Lidl verkrijgbaar tijdens de "bio" week (een actieweek van de Lidl).
Dit meel is van het type 550, dat is een bepaalde classificering die in Nederland (nog) niet gebruikt wordt en is ongeveer gelijk aan type 55 of T55 zoals dit in België en Frankrijk verkocht wordt. In Nederland wordt dit tarwebloem of "sterk gebuild meel" genoemd maar dat is een heel ruim begrip, per leverancier kan het product sterk afwijken door gebrek aan normering. De mate waarin het gebuild / gezeefd wordt is sterk afhankelijk van de molenaar of meelfabriek. Lees meer over classificering van meel en bloem in het artikel wat houdt type 550 meel in?
Normaal gesproken kan je weizenmehl type 550 vergelijken met tarwebloem. Daar zit dus geen zichtbare zemel in. Bij de analyse van dit bloem keken we vreemd op, want we zagen wél zemeltjes tussen het bloem. Oke, het waren er héél weinig, maar je kan ze niet missen, heel apart. Daarom hebben we, wat we bij type 550 normaal nooit doen, wel het "meel" gezeefd en de fracties gefotografeerd. Op de grofste fractie na, die maar 0,05 gram woog, waren de andere fracties zo gering dat je ze wel op de foto ziet maar onze weegschaal met een resolutie van 0,01 gram op nul bleef staan, zo gering is het aandeel zemelen.
Op de foto's zie je vooral in de korst hier en daar een bruin plekje, dat is dus een zemeltje.
Met en zonder broodverbeteraar
Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.
Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.
Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.
Met en zonder broodverbeteraar
Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.
Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.
Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.
Eindoordeel zonder enzymmix
Met de basisingrediënten meel, water, zout en gist maakten we een lekker deegje. Dat liet zich redelijk makkelijk vormen. Het deeg had een aardige ovenrijs en voor een witbrood gemaakt van biologisch bloem, zonder broodverbeteraar of andere hulpstoffen, is het een nog redelijk hoog broodje. De korst vinden wij wel aan de bleke kant. Het brood ziet er verder keurig uit, zonder scheuren en het brood laat zich ook goed snijden. De korst ruikt lekker.
Eindoordeel met enzymmix
Het enzymmix heeft veel effect op de bakaard. De korst is een stuk mooier en donkerder gekleurd. Daarnaast is het brood flink hoger en luchtiger geworden. Het deeg liet een grote ovenrijs zien. De gluten in het deeg konden dat maar moeilijk aan en dat is te zien door een vrij grote ovenrijs-scheur over de gehele lengte van het brood op de hoogte van het bakblik. Op die plaats zit normaal gesproken altijd wel een scheur, maar hier is deze flink aanwezig. Daarmee wordt overigens het brood niet minder lekker, het brood smaakte heerlijk en liet zich ook goed snijden zonder veel kruimelen. Een mooi resultaat voor een bio-meel/bloem.
Samenstelling meel
Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:
- zeef grof > 1,6 mm: 0,05 gram
- zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 0,00 gram
- zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 0,00 gram
- totaal fracties: 0,05 gram of 0,1% van het meelgewicht
Hoe hebben we dit brood gemaakt?
Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 265 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.
* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.
Andere testuitslagen
Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.
Foto's van het meel
Foto's van het brood zonder broodverbeteraar
Foto's van het brood met enzymmix
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie