Testverslag bio weizenmehl vollkorn van Lidl - Belbake

pak bio weizenmehl vollkorn van 1 kg van lidl belbake
bio weizenmehl vollkorn van Lidl Belbake

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het bio weizenmehl vollkorn van Lidl - Belbake. Met dit volkorentarwemeel bak je lekkere en redelijk luchtige fijne volkoren broden.

Introductie

Dit bio weizenmehl vollkorn (volkorentarwemeel) wordt in Duitsland door Lidl verkocht. Het volkorentarwemeel dat Lidl wel eens in Nederland verkoopt, tijdens de "bio" actieweek, lijkt verpakkingstechnisch veel op elkaar, maar de samenstelling van dit meel is heel anders. Ter illustratie, het in Nederland verkochte volkorenmeel van Lidl heeft een aandeel grove fracties van bijelkaar 13,8% van het meelgewicht, in dit deze Duitse versie maar 3,46%.

Eindoordeel

Dit is een, typisch Duits, heel fijn gemalen meel. In onze meelanalyse bleven er nauwelijks grove zemelen in de grofste zeef achter, het gewicht was zo laag dat de weegschaal op 0,00 gram bleef staan. De middel en fijne zemelfracties waren wel aanwezig maar nog steeds vrij weinig. Dat leidt tot de conclusie dat dit zeer fijn gemalen meel is.

Met dit meel maakte we een lekker deegje en we gebruikten daarvoor 360 gram water. Het deeg liet zich prettig vormen tot een busbrood. Het brood is mooi goudbruin gekleurd. Hier en daar zijn er wel wat scheuren te zien. Het brood rook lekker en liet zich prettig afsnijden. Voor een biologisch meel is het resultaat zeer te waarderen.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 0,00 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 0,46 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 1,27 gram
  • totaal fracties: 1,73 gram of 3,46% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 360 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

ongezeefd bio weizenmehl vollkorn van Lidl Belbake
ongezeefd meel
ongezeefd bio weizenmehl vollkorn van Lidl Belbake
ongezeefd meel, platgedrukt
ongezeefd bio weizenmehl vollkorn van Lidl Belbake
fracties, bovenaanzicht
ongezeefd bio weizenmehl vollkorn van Lidl Belbake
fracties, vooraanzicht, meel in focus
ongezeefd bio weizenmehl vollkorn van Lidl Belbake
fracties, vooraanzicht, zemelen in focus
ongezeefd bio weizenmehl vollkorn van Lidl Belbake
fracties, in detail

Foto's van het brood

voorzijde brood bio weizenmehl vollkorn van Lidl Belbake met enzymmix
voorzijde
achterzijde brood bio weizenmehl vollkorn van Lidl Belbake met enzymmix
achterzijde
bovenzijde brood bio weizenmehl vollkorn van Lidl Belbake met enzymmix
bovenzijde
doorsnede brood bio weizenmehl vollkorn van Lidl Belbake met enzymmix
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen