Testverslag broodmix volkorenbrood van Lidl-Belbake

pak broodmix volkorenbrood 1 kg van lidl belbake
broodmix volkorenbrood van Lidl Belbake

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met de broodmix volkorenbrood van Lidl - Belbake. Met dit tarwemeel bak je lekkere maar compacte broden.

Introductie

Dit is een broodmix en is dus voorzien van alle ingrediënten zoals meel, zout en (instant)gist. Het enige wat je hoeft toe te voegen is water. De verpakking geeft een recept waarbij men aan 500 gram broodmix 350 gram water toe voegt. Dat is een hydratatie van 70% en dat geeft met deze broodmix naar onze mening een veel te slap deeg.

Wij vonden dat met een hydratatie van 57%, dat is nog al een verschil met 70%, reeds een lekker deegje ontstond. Overigens, wij gebruikten voor dit brood 600 gram meel, maar dat heeft natuurlijk te maken met de grootte van het bakblik.

Als we het meel zien, en ook het brood dat we er van bakten werd één ding meteen duidelijk. De kleur is onnatuurlijk bruin. Veel mensen denken bij donkerbruin brood, dat het dan gezond en echt volkorenbrood is. Maar nee, die bruine kleur is gewoon een kleurtje. Het staat ook netjes bij de ingrediënten declaratie: gerstemout. Gerstemout is een moutpoeder een zeer donker gekleurde stof, die door veel bakkers wordt gebruikt. De oorsprong is zuiver natuurlijk, van gerst, maar dat heeft men met mouten veranderd in een zeer donkerbruine kleur.

Een kleine waarschuwing: deze broodmix bevat gewoon zout en niet jodiumhoudend zout, dat is op zich helemaal niet erg maar als je ieder dag brood eet zonder jodium heb je een grote kans op een jodiumtekort. Daarom adviseren wij thuisbakkers die geen broodmix gebruiken, maar zelf de ingrediënten samenvoegen, altijd om bakkerszout te gebruiken.

Eindoordeel

detail van het pak broodmix volkorenbrood van lidl belbake
volkoren tarwebloem en volkoren roggebloem?

Bij de meelanalyse zeefden we iets meer dan 10% van het meelgewicht aan zemelen uit. Dat is niet zo'n hoge score.

De ingrediëntendeclaratie vertelt ons dat dit meel bestaat uit 72% volkoren tarwebloem, ho stop, wat lezen we hier? Volkoren tarwebloem, maar dat bestaat niet! Er staat ook 24% volkoren roggebloem. Volkoren roggebloem, ook dat bestaat niet.

Hier heeft iemand bij Lidl zitten slapen. Het is als of ergens staat "deze auto is aangedreven door een volledig elektrische benzinemotor". Wat is het nou? Elektrisch of benzine? Zo ook hier. Wat is het nou, bloem of volkorenmeel? Dat zijn elkaars tegenhangers. Op de ingrediëntendeclaratie had naar onze mening moeten staan: 72% tarwemeel en 24% roggemeel.

De toevoeging van roggemeel is typisch iets uit Duitsland, daar is men dol op rogge. En we geven toe, dit is een lekkere combinatie.

We hadden, zeker van de Lidl, verwacht dat je van dit broodmix een prachtig en luchtig brood kon bakken. Dat komt omdat we met het patentbloem van de Lidl wel prachtige broden bakten. Als je nauwkeurig naar de foto op de verpakking kijkt dan zie je een brood dat behoorlijk compact is. En zo is het resultaat bij ons ook.

Het deeg is tijdens de narijs nauwelijks hoger geworden en een ovenrijs hebben we nauwelijks waargenomen.

Ondanks dat in deze broodmix ascorbinezuur toegevoegd is, en dat is een bekende meelverbeteraar, is het resultaat dat we bakten een vrij compact brood. Dat ligt mede, maar niet alleen, aan de toevoeging van het roggemeel omdat daarin vrijwel geen glutenvormende eiwitten zitten. Het brood is diepbruin, die kleur heeft het van de gerstemout poeder dat in deze broodmix zit. De korst is zeer redelijk maar laat hier een daar wat scheurtjes zien die we overigens niet hinderlijk vinden.

De geur van de korst is heel aardig, maar niet uitgesproken. Het kruim is zoals verwacht behoorlijk compact met een flink bruine kleur. De smaak is lekker, een enkel lid van het testpanel vond het brood zonder meer lekker maar een heel klein tikje te zout.

Voor de beginnende thuisbakker is een broodmix als deze wel lekker makkelijk om mee te beginnen. Je hoeft alleen maar dit pak te kopen en geen gist en ook niet zout precies af te wegen, dat is wel fijn. Als je als beginnende thuisbakker compacte broden lekker vindt dan heb je voor weinig geld een complete broodmix om je broden mee te bakken.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 1,31 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 1,64 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 2,33 gram
  • totaal fracties: 5,28 gram of 10,56% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

We hebben aan 600 gram van deze broodmix alleen 340 gram water toegevoegd en verder niets. Het water hebben we zodanig op temperatuur gebracht dat de deegtemperatuur 27° Celsius werd. Daarna hebben we het deeg twee minuten gemengd, dertien minuten gekneed, een uur een 1e rijs gegeven, gevormd tot deegrol en heeft het een narijs in het bakblik gekregen van 60 minuten. Daarna is het in de oven gebakken, 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. Na het bakken hebben we het brood gelost op een rooster en direct met een plantenspuit beneveld met water. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze broodmix zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere broodmix soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

ongezeefd broodmix volkorenbrood van Lidl Belbake
ongezeefd meel
ongezeefd broodmix volkorenbrood van Lidl Belbake
ongezeefd meel, platgedrukt
gezeefd broodmix volkorenbrood van Lidl Belbake
fracties, bovenaanzicht
gezeefd broodmix volkorenbrood van Lidl Belbake
fracties, vooraanzicht
gezeefdbroodmix volkorenbrood van Lidl Belbake
fracties, vooraanzicht
gezeefdbroodmix volkorenbrood van Lidl Belbake
fracties en meel, detail

Foto's van het brood met enzymmix

voorzijde brood broodmix volkorenbrood van Lidl Belbake met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
achterzijde brood broodmix volkorenbrood van Lidl Belbake met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
bovenzijde brood broodmix volkorenbrood van Lidl Belbake met enzymmix
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood broodmix volkorenbrood van Lidl Belbake met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen