Testverslag dinkelmehl type 1050 van Lidl - Belbake

pak dinkelmehl type 1050 (gebuild speltmeel) van 1 kg van lidl belbake
dinkelmehl type 1050 van Lidl Belbake

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het dinkelmehl type 1050 (speltbloem) van Lidl - Belbake. Met dit speltbloem ben je in staat om prachtige en heerlijke broden te bakken.

Introductie

Dit dinkelmehl (speltbloem) wordt in Duitsland door Lidl verkocht. Feitelijk is het volgens de Nederlands wet geen meel maar bloem omdat met het blote oog geen zemelen te zien zijn. Daarom is de bloem ook zo wit.

Eindoordeel met enzymmix

We maakten met dit speltbloem een deeg door er 265 gram water aan toe te voegen. Dat is dus een hydratatie van 53%. De enzymmix die we toevoegden zorgde voor een prachtig deeg waar we een mooi vliesje van konden trekken en dat zien we vertaald in een prachtig brood met een hoog volume.

De korst is wel aan de donkere kant maar daar heeft de enzymmix ook een rol in gehad. Het brood is een plaatje, het kruim zag er mooi uit en het brood was heerlijk.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 265 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

lidl-belbake-dinkelmehl-type1050-met-enzymmix-brood-1-@W800

Foto's van het brood met enzymmix

voorzijde brood dinkelmehl type 1050 van Lidl Belbake met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
achterzijde brood dinkelmehl type 1050 van Lidl Belbake met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
bovenzijde brood dinkelmehl type 1050 van Lidl Belbake met enzymmix
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood dinkelmehl type 1050 van Lidl Belbake met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen