Testverslag patentbloem / weizenmehl typ405 van Lidl - Belbake

In dit testverslag lees je onze ervaringen met het bakken van witbrood op basis van het patentbloem van Lidl - Belbake. Met dit patentbloem kan je prachtige en luchtige witte broden bakken. Zelfs zonder broodverbeteraar wordt het brood al heel hoog.
Introductie
Dit patentbloem is in vergelijking met andere patentbloem soorten in andere winkels erg goedkoop. Bij de Lidl betaal je voor dit patentbloem de prijs waarvoor je normaal tarwebloem koopt. Dit bloem heeft een eiwitgehalte van 11% en dat is een mooie score.
De bakresultaten zonder toevoegingen zijn al zo fraai dat het ons niet zou verbazen dat de meelfabriek reeds wat ascorbinezuur en enzymen heeft toegevoegd, of dit echt zo is weten we natuurlijk niet. Overigens is dit een hele normale gang van zaken voor meel en bloem dat door de meelfabriek vooral aan bakkers wordt verkocht.
Lidl Belbake Weizenmehl type 405

Het weizenmehl type 405 dat Lidl in Duitsland verkoopt is exact hetzelfde als de patent bloem dat Lidl in Nederland verkoopt. Twee (iets) verschillende verpakkingen voor hetzelfde product. Zelfs de EAN code (barcode) van beide verpakkingen is gelijk: 2000 4142. Het is overigens niet vreemd dat in Nederland een andere verpakking word gebruikt.
Nederlands kennen (nog) niet de type aanduiding type 405 maar en de Duitsers begrijpen niets van onze productaanduiding "patentbloem". Overigens heeft Lidl in Nederland al aan de pakken patentbloem ook de term "type 405" toegevoegd, dat juichen we toe, wie weet is dit het begin dat straks alle meel- en bloemsoorten voorzien worden van een type aanduiding. Vanwege bovenstaande is deze testuitslag van toepassing op beide producten van de Lidl.


Update 2019: inmiddels heeft Lidl de verpakking van haar patentbloem aangepast en vermeldt nu naast "patentbloem" nu ook "type 405".
De inhoud van het pak en de bakaard van dit patentbloem is onveranderd.
Met en zonder broodverbeteraar
Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.
Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.
Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.
Eindoordeel zonder enzymmix


Bij het maken van het deeg hielden wij de gebruikelijke hydratatie aan van 50% voor broden op basis van bloem, dus 250 gram water op 500 gram bloem. Dat levert in eerste instantie wel een stevig deeg op maar na de 1e rijs is dit deeg een heel stuk slapper geworden. Hou daarom tijdens het kneden dit deeg aan de droge kant.
Met het patentbloem van de Lidl bak je een lekker witbrood. Het bloem bezit goede glutenvormende eiwitten dat zich vertaalt naar een hoog en luchtig brood zelfs zonder broodverbeteraar (zie foto's hieronder). De gluten zijn zodanig goed dat het toevoegen van een broodverbeteraar om dit brood nog luchtiger te maken eigenlijk niet nodig is. De kortst is licht goudbruin en het kruim is ook prima in orde. Zowel de korst als het kruim ruiken goed.
Over smaak valt (niet) te twisten maar naar onze mening heeft dit patentbloem van de Lidl (haast) geen enzymmix of andere broodverbeteraars nodig. De gluten zorgen dat het deeg een zeer groot gashoudendvermogen krijgt waardoor je deze mooie bakresultaten kan bereiken. Omdat de korst zonder enzymmix wat bleekjes is zou je hooguit een heel klein beetje suiker kunnen toevoegen waardoor de korst een iets bruiner kleur krijgt.
Eindoordeel met broodverbeteraar
Dit is met recht een ballonbrood geworden. Wat een enorm hoog brood is dit. Het kan maar net in onze snijmachine gesneden worden. De korst ziet er fraai uit, je ziet wel wat sporen van voorzichtige scheuring, vooral op de achterzijde van het brood. Maar dat is, ook bij beroepsbakkers, heel normaal en komt door de enorme ovenrijs. De korst is mooi gekleurd en de geur is lekker.
De scheurtjes bovenop de korst ontstonden op het moment dat we het brood, direct na het bakken, met water besproeiden met een plantenspuit. Door de korst te bevochtigen ontstaat er een mooiere en lekkere korst.
Hoe hebben we dit brood gemaakt?
Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 250 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.
* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.
Andere testuitslagen
Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.
Foto's van het brood zonder broodverbeteraar



Foto's van het brood met enzymmix




Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie