Testverslag biologisch volkoren tarwemeel van Lidl (Belbake bio wholemeal flour)
Het biologisch volkorentarwemeel van Lidl, dat verkocht wordt onder bio organic wholemeal wheat flour valt door een aantal zaken positief op. Zo is het de eerste keer dat we op de verpakking van een fabrieksmeel lezen dat zelfs de kiem niet uitgezeefd was. Daarnaast is het ook nog eens biologisch meel en wordt het tegen een scherpe prijs verkocht. Lees onze ervaringen met dit volkorentarwemeel waar we meerdere broden van hebben gebakken.
Introductie
Toen we de verpakking nauwkeurig bestudeerde vielen ons een aantal dingen op. De verpakking verschaft relatief veel informatie over dit meel. Zo blijkt dit meel uit Duitsland te komen.
Daarnaast en daar stonden we echt van te kijken, blijkt de kiem van de tarwekorrel niet uit het meel verwijderd te zijn, althans dat is wat wij uit de tekst opmaken (kan dit niet beter beschreven worden Lidl?). Dat is zeer opmerkelijk. Hoewel we het niet zeker weten, maar we verwachten dat dit meel in een hoogmaalderij, dus in een meelfabriek is gemalen. Daar haalt men standaard de kiem uit het meel, maar in dit geval heeft men de kiem, wellicht na verhitting tegen het ranzig worden van de kiem, later weer toegevoegd. Lees hier meer over in het artikel wat is het verschil tussen fabrieksmeel en meel van de molenaar?
Eindoordeel
We vonden in het meel een paar kleine zwarte "dingetjes", we vermoeden dat dit vermalen onkruidzaden zijn. Zwarte ronde zaden zien we ook af en toe tussen het graan zitten dat we bij de molenaar kopen. Welk onkruid het is hebben wij nog niet kunnen achterhalen, maar we waren dit nog niet bij een ander volkorenmeel tegengekomen.
Het meel ziet er mooi gemalen uit heeft veel weg van het volkorenmeel zoals een traditionele vlakmaalderij (molenaar) dit maalt tussen zijn molenstenen. De zemelfracties met een totaal van 13,8% van het gewicht is een mooie score. Wel misten we het aandeel van de allergrootste fracties. Maar het meel uit Duitsland staat bekend juist de zemel nog al fijn te malen. Mogelijk dat "het missende deel", tarwe heeft ongeveer 18% aan gewicht aan zemel, als heel fijn gemalen zemelen in het meel bevindt, want hele kleine zemelen zijn in het gezeefde meel goed zichtbaar.
Tijdens de laatste rijs hebben we het deeg 10 minuten langer laten rijzen omdat het deeg niet zo snel boven het bakblik uitstak. De totale laatste rijs kwam daarmee uit op 70 minuten.
In ogenschouw nemend dat dit meel afkomstig is van een biologisch geteeld graan uit Duitsland (dat is een aanname) vinden we het volume van het brood een prachtig resultaat maar uiteraard is dit brood iets compacter dan brood gebakken van traditioneel geteeld graan dat ook nog eens gemelangeerd is met graan met sterkere gluten.
De geur is allerminst vlak en heeft een duidelijk karakter. Het brood smaakte heerlijk. Voor een biologisch volkorenmeel met kiem én met een prijs van 99 eurocent is dit een erg aantrekkelijk aanbod voor de thuisbakker die een eerlijk brood nastreeft.
Samenstelling meel
Van 50 gram meel hielden we aan zemelen na zeven over:
- zeef grof > 1,6 mm: 1,25 gram
- zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 3,26 gram
- zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 2,39 gram
- totaal fracties: 6,90 gram of 13,8% van het meelgewicht
Zemelen
Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.
Testverantwoording
Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.
Hoe hebben we dit brood gemaakt?
Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 360 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.
* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.
Andere testuitslagen
Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.
Foto's van het bio tarwe volkorenmeel van Lidl
Van links naar rechts boven: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.
Foto's van het brood gebakken van Lidl bio volkorentarwemeel
aanpassing/controle: 20230929
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie