Testverslag patentbloem van Markant

pak patentbloem van markant van 1 kg
Patentbloem van Markant

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van witbrood met de patentbloem van Markant.

Introductie

De patentbloem van Markant is een huismerk dat te koop is bij onder andere Vomar, COOP, Hoogvliet en Jan Linders. Volgens de verpakking bevat de patentbloem 9,8% van het gewicht aan eiwit. Dat is zeer laag. Maar op zich hoeft dat niet te betekenen dat je er geen goede broden van kan bakken. Dat ligt aan de eigenschappen van deze glutenvormende eiwitten.

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood markant patentbloem met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood markant patentbloem
zonder enzymmix

De patentbloem van Markant valt een beetje tegen als je daarvan een witbrood bakt zonder toevoegingen. Het blijft namelijk behoorlijk compact. De smaak en geur zijn normaal. We vermoeden dat in deze patentbloem niet zoveel enzymen zitten. Je ziet dan ook dat bij het brood waar maar 2,5 gram enzymmix aan toe is gevoegd dit enorm ten goed komt aan de bakaard.

Deze patentbloem "vraagt" naar onze mening om een beetje enzymmix (zie hierna). Als je dat uit principe niet wil doen, dan adviseren we je om te kijken naar andere patentbloem soorten zoals van de Lidl, of zelfs de tarwebloem van Polskie Mlyny dat bij Jumbo wordt verkocht. Deze tarwebloem is niet alleen veel goedkoper maar levert betere resultaten op en smaakt ook nog eens beter.

Eindoordeel met enzymmix

Wat een prachtig resultaat geeft deze patentbloem in combinatie met enzymmix. Het brood heeft een groot volume en een werkelijk prachtige korst. Deze glanst uitzonderlijk, nadat we hem met een plantensproeier hadden beneveld direct na het storten, net zoals we dit doen voor alle broden.

Het kruim ziet er zeer goed uit en de geur van de korst mag er zijn. Een lekker en mooi brood waar de thuisbakker trots op kan zijn.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 250 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood markant patentbloem
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht achterkant brood markant patentbloem
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenaanzicht brood markant patentbloem
bovenaanzicht, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood markant patentbloem
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

zijaanzicht brood markant patentbloem met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
zijaanzicht achterkant brood markant patentbloem met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
bovenaanzicht brood markant patentbloem met enzymmix
bovenaanzicht, met enzymmix
doorsnede brood markant patentbloem met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen