Testverslag tarwebloem van Mlynpol tarwebloem Typ500
In dit testverslag lees je onze ervaringen met het bakken van witbrood met tarwebloem typ500 van Mlynpol. Met dit bloem bak je heerlijke witte broden.
Introductie
Dit pak tarwebloem van Mlynpol zal je niet aantreffen bij de Albert Heijn, Spar of Dirk, het is namelijk een pak tarwebloem van een meelfabriek met de naam Mlynpol uit Polen en wordt in winkels aangeboden die gericht zijn op Polen die in Nederland wonen en/of werken. De toevoeging typ500 slaat op het asgehalte van de bloem en geeft de uitmalingsgraad weer, het zegt niets over de bakaard. Deze typ500 is een classificatie vergelijkbaar met het "type" in Duitsland. Dit typ500 bloem zit dus tussen de type 450 en type 550 in uit Duitsland. Iets tussen patentbloem en tarwebloem in dus.
Met en zonder broodverbeteraar
Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.
Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.
Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.
Eindoordeel zonder enzymmix
Met dit tarwebloem zonder enzymmix bak je een iets compact wit brood dat lekker smaakt. Aan het volume van het brood kan je zien dat de tarwe in een droog klimaat is verbouwd en daardoor is het gashoudendvermogen redelijk goed. De korst is wat aan de licht kant, de kruim zien er mooi uit.
Eindoordeel met enzymmix
Bij dit brood zie je wat het effect kan zijn van enzymmix. Het volumeverschil is enorm. Het brood is veel luchtiger en malser dan de versie zonder enzymmix. De korst vertoont neiging tot scheuren dat zie je aan de achterzijde van het brood, maar dat vinden we niet erg dat geeft alleen maar extra korst en dat is juist zo lekker. Het kruim ziet er prachtig uit. De geur van de korst is heerlijk en de boterhammen smaken ook heerlijk. Ook hier is de korst iets aan de lichte kant. Door het toevoegen van een paar gram suiker of een beetje melkpoeder zal de korst wat bruiner kleuren en mogelijk ook lekkerder ruiken.
Hoe hebben we dit brood gemaakt?
Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 250 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.
* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.
Andere testuitslagen
Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.
Foto's van het brood zonder broodverbeteraar
Foto's van het brood met enzymmix
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie