Testverslag Muhlengold weizenmehl type 405 - tarwebloem

pak weizenmehl type 405 tarwebloem van Muhlengold
weizenmehl typ 405 (tarwebloem) van Muhlengold

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met de tarwebloem Type 405 van Muhlengold. Met dit tarwebloem bak je prachtige en lekkere broden.

Introductie

Dit tarwebloem van Mühlengold is verkrijgbaar bij onder andere Duitse supermarktketens, wij kochten het bij Aldi in Duitsland. Dit bloem is geclassificeerd als zogenaamd type 405 bloem en dat is vergelijkbaar met het Nederlandse patentbloem, of het meel T45, farine de blé T45 in België en Frankrijk.

Met deze type aanduiding wordt de mate waarin het meel gezeefd is aangegeven. In het geval van type 405 is dat de sterkst gezeefd meel, dus bloem. Meer informatie over type aanduidingen in dit artikel.

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel met enzymmix

Het is een prachtig brood geworden dat we van dit bloem hebben gebakken. De korst vertoont wel scheuren ter hoogte van de bovenkant van het bakblik maar dat is een teken dat het deeg een grote ovenrijs heeft gehad en dat is dus een positieve eigenschap, het brood is daarom flink hoog geworden. De breuklijnen bovenop het brood zijn veroorzaakt toen we het brood, direct na het bakken, hebben natgesproeid met een plantenspuit. Dat natspuiten zorgt dat de korst een mooie glans krijgt én extra smaak krijgt.

Eindoordeel zonder broodverbeteraar

Dit volgt binnenkort.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 260 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood met enzymmix

voorzijde brood met enzymmix weizenmehl type 405 van Mühlengold
voorzijde, met enzymmix
achterzijde brood weizenmehl type 405 van Mühlengold
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenzijde brood weizenmehl type 405 van Mühlengold
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood weizenmehl type 405 van Mühlengold
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen