Testverslag broodmix wit van Perfect

pak broodmix wit van perfect
broodmix wit van Perfect (o.a. Hoogvliet)

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met de broodmix wit van Perfect.

Met dit broodmix bak je een lekker, maar niet een enorm luchtig witbrood.

Introductie

Wanneer je broodbakken leuk vindt maar dit relatief weinig doet dan is een broodmix een goede keuze. Geen gedoe met aparte ingrediënten en het afwegen zoals gist en zout. Broodmix in de kom, water toevoegen en kneden maar. Hoe makkelijk kan het zijn?

Omdat in dit pak broodmix ook gist zit, moet je het wel redelijk snel gebruiken. We adviseren om niet langer dan vier maanden te wachten. Hoe langer je wacht, hoe minder het deeg rijst en hoe minder je brood hoog zal worden.

Eindoordeel

Met dit broodmix bak je een mooi witbrood, lekker bovendien. Let er op dat je bij de bereiding geen koud water gebruikt. Voor het beste resultaat moet het water een zodanige temperatuur hebben dat de deegtemperatuur 27 °C wordt. Hoe je dat kan bereiken, en waarom dat is, lees je in het artikel over de deegtemperatuur. Heb je geen steekthermometer, gebruik dan water wat een heel kleine beetje warm aanvoelt.

De verpakking suggereert om 300 ml (300 gram) water te gebruiken op dit pak van 500 gram broodmix. Dat vinden wij veel te veel. Wij gebruikten maar 265 gram water en konden daarmee een lekker soepel deegje maken. Ons advies is om niet meer dan 275 gram (ml) te gebruiken anders wordt het een heel slap deeg.

Het deeg liet zich makkelijk vormen tot een deegrol maar de narijs was niet enorm. Ook tijdens de ovenrijs werd het deeg niet veel hoger. Het is een brood geworden met een gemiddelde hoogte. Niet te laag en compact maar ook niet enorm luchtig en hoog. De smaak is lekker. Wat opviel was de behoorlijk bruine korst wat waarschijnlijk komt door de toevoegingen in deze broodmix.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

We hebben aan 500 gram van deze broodmix alleen 265 gram water toegevoegd en verder niets. Het water hebben we zodanig op temperatuur gebracht dat de deegtemperatuur 27° Celsius werd. Daarna hebben we het deeg twee minuten gemengd, dertien minuten gekneed, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze broodmix zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere broodmix soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood

voorzijde brood broodmix wit van Perfect
voorzijde
achterzijde broodmix wit van Perfect
achterzijde
bovenzijde broodmix wit van Perfect
bovenzijde
doorsnede brood broodmix wit van Perfect
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen