logo
logo

Recept witbrood zoals gebruikt in de tests van tarwe/patent/spelt bloem

witbrood recept

Tijdens het testen van bloem hebben we steeds hetzelfde recept gebruikt voor het bakken van het brood. Dat recept en werkwijze is hieronder beschreven.

Recept van witbrood

Bij het testen van bloem, tarwebloem, patentbloem of speltbloem, hebben we onderstaand recept en werkwijze gehanteerd om bloemsoorten goed te kunnen vergelijken. Van het bloem bakte we twee verschillende broden. Een brood zonder toevoegingen en een brood waarbij we een heel klein beetje enzymmix hebben toegevoegd. Dat ingrediënt is dus optioneel. Het enzymmix zorgt dat het brood een stuk(je) hoger en luchtiger wordt en vaak verbetert ook de geur en smaak.

* Standaard gebruiken we 250 gram water, soms is het deeg dan te droog en voegen we nog 10 gram water toe, uitzonderlijk nog iets meer. Het water moet verwarmd worden tot een bepaalde temperatuur waardoor het deeg een temperatuur krijgt van ongeveer 27° Celsius. De temperatuur van het bloem speelt hier uiteraard ook een rol in. Lees hier meer in het artikel over deegtemperatuur. De werkwijze in het kort is hieronder beschreven. Een uitgebreide beschrijving tref je in dit artikel aan.

Zorg dat tijdens het rijzen de omgevingstemperatuur minimaal 27° Celsius is. De narijs liefst wat hoger. Belangrijk is dat het deeg niet aan de oppervlakte opdroogt. Zorg dus dat het deeg in een vochtige omgeving kan rijzen. Zie het artikel over rijskasten.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven (Ikea), houden we 230° en 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.


Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >testverslagen bloem >recept

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   privacybeleid   over ons
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie