Test Rewe Bio weizenmehl type 550

pak rewe bio weizenmehl type550 van 1 kg
Rewe Bio weizenmehl type 550

Wat zijn onze ervaringen met het bakken van een brood van het biologische bloem type 550 van Rewe? In Duitsland is wordt dit meel verkocht door de supermarktketen Rewe in pakken van 1 kg. Op de verpakking van dit bloem staat Rewe Bio weizenmehl type 550.

Introductie

Dit weizenmehl type 550 noemen we in het Nederlands taalgebied geen "meel" maar "bloem". En omdat het hier weizenmehl betreft is het dus tarwemeel (weizen=tarwe).

In landen als Duitsland, België, Frankrijk en Italië heeft meel en bloem altijd een type aanduiding. In dit geval is dat type 550 of in Frankrijk en België wordt dit type 55 of kortweg T55 genoemd. Die typeaanduiding geeft aan hoe sterk het meel gezeefd is. Bij type 550 is dat zeer sterk, zo sterk dat je er witte broden van kan bakken. Alleen patentbloem, dat zou dan type 405 zijn of type 45 of T45 in België is nog "mooier" bloem.

Overigens zegt deze typeaanduiding helemaal niets over de bakaard, dus hoe mooie broden je er mee kan bakken. Dat heeft daar niets mee te maken. Meer lees je in het artikel wat betekent type 550 meel?

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel zonder enzymmix

Ondanks dat het een bio bloem betreft én dat we aan geen extra toevoegingen hebben gebruikt was het resultaat toch, relatief gezien, een heel respectabel hoog witbrood. De korst ziet er prachtig uit, wellicht iets aan de bleke kant. Het kruim ziet er goed uit. De korst ruikt lekker en de boterhammen smaakten ons heerlijk.

Eindoordeel met enzymmix

doorsnede witbrood rewe weizenmehl type 550 met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood rewe weizenmehl type 550 zonder enzymmix
zonder enzymmix

Ondanks dat dit een bio product betreft, en dat levert vaak wat compactere broden op, kan je van dit bloem een mooi brood bakken. De korst is mooi gekleurd maar heeft aan de achterzijde iets last van scheurvorming. De korst ruikt lekker en de boterhammen hadden gretig aftrek.

Let op: 500 gram bloem

Dit brood is gebakken met 500 gram bloem. In onze grote bloem- en meeltest hebben we, om een vaste hoogte-referentie te hebben op de foto's van het brood, voor alle test hetzelfde bakblik gebruikt.

Omdat wit- en lichtbruin brood normaal gesproken hoger wordt dan volkorenbrood hebben we bij wit- en lichtbruinbrood gebruik gemaakt van 500 gram bloem of meel en bij volkorenbrood 600 gram.

Bij meelmix en broodmix hebben we dit voornamelijk laten afhangen van het verpakkingsgewicht. Dus bij een verpakkingsgewicht van 450 gram hebben we die hoeveelheid gebruikt.

Door deze verschillende gewichten te gebruiken is het niet altijd even gemakkelijk om luchtigheid van de broden te vergelijken op basis van de hoogte van het brood. Daarom adviseren we je om vooral te kijken naar de foto's van het kruim. Vergelijk hoe compact of luchtig het kruim is om een goed oordeel te vellen.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 250 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

voorzijde brood rewe bio weizenmehl type550
voorzijde, zonder broodverbeteraar
achterzijde brood rewe bio weizenmehl type550
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenzijde brood rewe bio weizenmehl type550
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood rewe bio weizenmehl type550
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

voorzijde brood rewe bio weizenmehl type550
voorzijde, met enzymmix
achterzijde brood rewe bio weizenmehl type550
achterzijde, met enzymmix
bovenzijde brood rewe bio weizenmehl type550
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood rewe bio weizenmehl type550
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen