Test Rewe Bio weizenvollkornmehl

pak rewe bio weizenvollkornmehl van 1 kg
Rewe Bio weizenvollkornmehl

Wat zijn onze ervaringen met het bakken van een brood van het biologische volkorenmeel van Rewe? In Duitsland is wordt dit meel verkocht door de supermarktketen Rewe in pakken van 1 kg. Op de verpakking staat bio weizenvollkornmehl. Van dit meel bak je compacte broden die erg lekker smaken.

Eindoordeel

Dit meel is op een on-Duitse manier gemalen. Normaal gesproken wordt Duits meel héél fijn gemalen, maar tot onze verbazing troffen we behoorlijk veel grove zemelen aan bij onze meelanalyse. Alle door ons gezeefde zemelen maakten 13,36% deel uit van het meelgewicht en dat is normaal gesproken al een mooie score, laat staan voor Duits meel.

Het meel beschikt niet over goede glutenvormende eiwitten. Het gashoudendvermogen was laag en daardoor bleef het gebakken brood vrij compact. Het gebrek aan kwalitatief goede gluten zie je ook aan de korst die wat scheurtjes vertoont.

De korst is mooi gekleurd en ruikt aantrekkelijk. Het kruim is uiteraard behoorlijk compact. De smaak van het brood is héérlijk en wat dat betreft een aanrader.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 2,80 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 2,10 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 1,78 gram
  • totaal fracties: 6,68 gram of 13,36% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 360 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefd volkoren tarwemeel van Rewe
fracties, bovenaanzicht
gezeefd volkoren tarwemeel van Rewe
fracties, vooraanzicht
gezeefd volkoren tarwemeel van Rewe
fracties, vooraanzicht
gezeefd volkoren tarwemeel van Rewe detailfoto
fracties en meel, detail

Foto's van het brood

zijaanzicht brood volkoren tarwemeel van Rewe
voorzijde
zijaanzicht, achterzijde, brood volkoren tarwemeel van Rewe
achterzijde
bovenaanzicht brood volkoren tarwemeel van Rewe
bovenzijde
doorsnede brood volkoren tarwemeel van Rewe
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen