Testverslag bio dinkelmehl type 1050 van Rossmann

pak bio dinkelmehl type 1050 (gebuild speltmeel) van 1 kg van Rossmann
bio dinkelmehl type 1050 van Rossmann

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het bio dinkelmehl type 1050 (gebuild speltmeel) van Rossmann. Dit meel is in Duitsland te koop. Met dit speltmeel bak je mooie, luchtige en lekkere broden.

Introductie

Bij speltmeel en spelbloem wordt vaak geschreven dat je korter dan bij tarwemeel en bloem moet kneden. Een reductie van 50% van de kneedtijd wordt vaak geadviseerd. Zou je lang kneden dan zal het deeg overkneden raken. Wij hebben toch de normale kneedtijd aangehouden en hebben geen enkele overknedingsverschijnselen waargenomen, althans in onze situatie met onze kneedtijd en onze kneder. Maar het geeft je een indicatie. Of speltmeel snel overkneden raakt heeft te maken met het gebruikte speltras. Welk speltras voor dit meel is gebruikt vermeld de verpakking niet. Lees meer over dit onderwerp in dit artikel.

Dit meel is van het type 1050. Dat is een bepaalde classificering en geeft aan hoe sterk het meel gezeefd is. Dus hoe veel of weinig zemeltjes nog in het meel te vinden zijn. Bij type 1050 is dat nog maar erg weinig. Lees hier meer over in dit artikel. Het lijkt sterk op bloem maar heeft, door de aanwezigheid van zeer kleine zemelen die met het oog niet waarneembaar zijn, nog een geelachtige kleur. Het brood is daarom niet wit maar heeft een geel teintje.

Eindoordeel

Omdat dit meel type 1050 is heeft een meelanalyse met onze standaard drie zeven geen nut, de zemelen zijn zo klein dat die daar doorheen vallen. Toch voeren we hem voor de zekerheid altijd uit. En dit keer bleef in de fijnste zeef een heel klein deel van het meel achter in de vorm van hele kleine bolletjes bloem. Dat zijn feitelijk hele kleine zemeltjes waaraan nog bloem geplakt zit.

In de detailfoto van het meel kan je in het meel nog hele kleine zemelen zien dat typisch is voor een meel type 1050. Die zemeltjes geven het meel én het kruim een licht geel kleurtje.

Het brood dat we bakten ziet er mooi uit. Een mooie korst met een fraaie kleur. De korst kent geen scheurvorming. Het kruim is wel wat grof. De korst ruikt lekker en zo smaken ook de boterhammen.

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 300 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefd bio dinkelmehl type 1050 van Rossmann
fracties, bovenaanzicht
gezeefd bio dinkelmehl type 1050 van Rossmann
fracties, vooraanzicht
gezeefd bio dinkelmehl type 1050 van Rossmann
fracties, vooraanzicht
gezeefd bio dinkelmehl type 1050 van Rossmann
fracties en meel in detail

Foto's van het brood met enzymmix

voorzijde brood bio dinkelmehl type 1050 van Rossmann met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
 achterzijde brood bio dinkelmehl type 1050 van Rossmann met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
bovenzijde brood bio dinkelmehl type 1050 van Rossmann met enzymmix
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood bio dinkelmehl type 1050 van Rossmann met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen