Testverslag tarwebloem van Spar

pak tarwebloem van spar van 1 kg
Tarwebloem van de Spar

In dit testverslag lees je onze ervaringen met het bakken van witbrood met tarwebloem van de Spar. Van dit brood kan je een witbrood bakken maar verwacht geen prachtige resultaten.

Algemeen oordeel

Dit tarwebloem is relatief duur en we vinden het geen beter bakresultaat hebben dan de tarwebloem dat haast een factor drie goedkoper is. Sterker nog vele andere tarwebloem soorten presteren zelfs beter. Bijvoorbeeld de tarwebloem van Oke dat de Spar ook verkoopt of het tarwebloem van Albert Heijn, het patentbloem van Aldi of van de Lidl, en een favoriet in dit goedkope segment, het tarwebloem dat Jumbo verkoopt waarmee je prachtige en overheerlijke witte broden bakt.

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood spar tarwebloem met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood spar tarwebloem zonder enzymmix
zonder enzymmix

Met dit tarwebloem bak je een een mooi wit brood, maar de geur is vrij vlak. Doordat we alleen bloem, water, zout en gist hebben gebruikt blijft dit brood uiteraard wat compact.

Eindoordeel met enzymmix

Het effect van 2,5 gram enzymmix is duidelijk te zien maar toch vinden we het resultaat beperkt in vergelijking met ander tarwebloem. We kunnen voor dit bloem niet heel warm lopen. Een lekker broodje en meer ook niet.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 250 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood spar tarwebloem
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht brood spar tarwebloem
achterzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood spar tarwebloem
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

zijaanzicht brood spar tarwebloem met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
zijaanzicht achterkant brood spar tarwebloem met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
doorsnede brood spar tarwebloem met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen