Testverslag bio volkoren tarwemeel van molen de Vier Winden in Vragender
In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het bio volkoren tarwemeel van molen de Vier Winden in Vragender. Met dit meel bak je eerlijke, wat compactere maar lekkere broden.
Eindoordeel
Dit bio volkoren tarwemeel is mooi gemalen, we zeefden 13,14% van het meelgewicht aan zemelen uit en dat is een mooie score.
Dit is een meel gemalen van tarwe die biologisch is geteeld, dat heeft doorgaans niet zo'n sterke gluten en de broden die je er van bakt blijven wat compact. Zo ook dit brood, de korst ziet er keurig uit met een mooie goudbruine kleur, en geurt lekker. De boterhammen worden door het testpanel zeer gewaardeerd.
Samenstelling meel
Van 50 gram meel hielden we aan zemelen na zeven over:
- zeef grof > 1,6 mm: 1,38 gram
- zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 2,09 gram
- zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 3,10 gram
- totaal fracties: 6,57 gram of 13,14% van het meelgewicht
Zemelen
Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.
Testverantwoording
Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.
Hoe hebben we dit brood gemaakt?
Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 360 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.
* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.
Andere testuitslagen
Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.
Foto's van het meel
Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.
Foto's van het brood
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie