Testverslag molen tarwebloem van molen de Vier Winden - Vragender

pak molen-tarwebloem van vier winden in vragender van 1 kg
molen tarwebloem - Vier Winden, Vragender

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het molen tarwebloem van molen de Vier Winden in Vragender. Met dit tarwebloem bak je mooi iets compacte broden die lekker geuren.

Introductie

Dit is tarwebloem heeft de molenaar zelf gemaakt van volkoren tarwemeel. Hij doet dit door het meel met een hele fijne zeef te zeven, builen zoals de molenaar dit noemt. Die zeef zorgt dat de zemelen uit het meel gezeefd worden en zo ontstaat tarwebloem.

Tarwebloem dat je in de supermarkt koopt en van de meelfabriek komt is wit van kleur. Dit bloem heeft een licht gele teint. Dat komt omdat nog zeer fijne, maar niet met het blote oog waarneembare, zemeldeeltjes in zitten. De meelfabriek gebruikt dus fijnere zeven dan de molenaar.

Door die hele kleine zemeltjes krijgt het brood dat je van dit bloem bakt ook een licht gele kleur. Niets om zorgen te maken, door die zemeltjes is het feitelijk nog gezonder dan wit bloem.

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood molen-tarwebloem vier winden vragender met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood molen-tarwebloem vier winden vragender
zonder toevoegingen

Met dit meel en zonder broodverbeteraar bakten we een mooi brood. De korst heeft een prachtige kleur en nergens is scheurvorming. Het brood blijft wat compact. Het brood heeft een lekker geurende korst en de boterhammen smaakten lekker.

Eindoordeel met enzymmix

Met 260 gram water op 500 gram bloem maakten we een lekker deegje dat zich na de eerste twee rijsperiodes zich prettig liet opmaken. Tijdens de ovenrijs werd het volume van dit brood nog een stuk hoger.

De korst heeft een intense kleur. De korst is niet gescheurd, hooguit op de achterkant een klein beetje, daar waar het deeg de grootste ovenrijs heeft gehad.

Het brood blijft ondanks de gebruikte enzymmix enigszins compact. De korst heeft een lekkere geur en de boterhammen smaken ons goed.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 260 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

voorzijde brood molen tarwebloem van molen de Vier winden Vragender
voorzijde, zonder broodverbeteraar
achterzijde brood molen tarwebloem van molen de Vier winden Vragender
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenzijde brood molen tarwebloem van molen de Vier winden Vragender
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood molen tarwebloem van molen de Vier winden Vragender
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

voorzijde brood molen tarwebloem van molen de Vier winden Vragender met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
achterzijde brood molen tarwebloem van molen de Vier winden Vragender met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
bovenzijde brood molen tarwebloem van molen de Vier winden Vragender met enzymmix
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood molen tarwebloem van molen de Vier winden Vragender met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen