Testverslag molenbloem van molen Windlust Radewijk

pak molenbloem van molen windlust radewijk van 1 kg
molenbloem van molen Windlust, Radewijk

We hebben dit molenbloem getest door een aantal witte broden van te bakken, in dit testverslag kan je onze ervaringen lezen. Met dit molenbloem bak je heerlijke witte broden.

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Introductie

De bloem die we hier testen wordt verkocht als "molenbloem", dat is een fantasienaam voor tarwebloem maar men wil benadrukken dat dit bloem afkomstig is van, en gemalen is op een molen. Dit tarwebloem is ontstaan doordat de molenaar de tarwe heeft gemalen, het zo ontstane volkorentarwemeel is daarna zeer sterk gezeefd, gebuild noemt een molenaar dit, en dan houdt hij tarwebloem over en natuurlijk de zaken die overblijven zoals gries en zemelen. Door dit proces is de bloem én het brood niet spierwit zoals je dat ziet in de supermarkt dat gemaakt is door een meelfabriek, daar moet je alleen maar blij mee zijn.

De bloem wordt verkocht in een niet zo gebruikelijke kleine verpakking. Die bevat 500 gram, terwijl bloem meestal verkocht wordt per 1000 gram. Eén kleine verpakking is precies goed voor één witbrood en dat is ook wel makkelijk.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood met enzymmix molenbloem van molen Windlust in Radwijk
met enzymmix
doorsnede witbrood zonder enzymmix molenbloem van molen Windlust in Radwijk
zonder enzymmix

Het brood dat we van dit bloem maakten zonder toevoegingen leverde een lekker broodje op dat ook lekker smaakte. De korst ziet er mooi uit, het kruim ook keurig maar wel wat compact. Wil je een iets luchtiger witbrood dan zal je aan dit bloem een broodverbeteraar toe moeten voegen zoals enzymmix. Het resultaat daarvan is hieronder te lezen en te zien.

Eindoordeel met enzymmix

Met dit bloem en 255 gram water maakten we een heerlijk soepel deegje. Na het kneden konden we er een redelijk goed vliesje van trekken, dat voorspelde dus een mooi resultaat. Het bakresultaat in combinatie met de enzymmix mag er zijn. Een mooi brood, met een prachtige kleur korst. Het kruim was dik in orde. De geur was héérlijk en de boterhammen vlogen weg. Wat betreft de geur en smaak krijgt dit bloem een dikke duim omhoog van het testpanel.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 255 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

voorzijde brood molenbloem van molen Windlust in Radwijk
voorzijde, zonder broodverbeteraar
bovenzijde brood molenbloem van molen Windlust in Radwijk
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood molenbloem van molen Windlust in Radwijk
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

voorzijde brood met enzymmix molenbloem van molen Windlust in Radwijk
voorzijde, met enzymmix
achterzijde brood met enzymmix molenbloem van molen Windlust in Radwijk
achterzijde, met enzymmix
bovenaanzicht brood met enzymmix molenbloem van molen Windlust in Radwijk
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood met enzymmix molenbloem van molen Windlust in Radwijk
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen