Testverslag volkoren tarwemeel van korenmolen Windlust Radewijk

pak volkorentarwemeel van molen windlust van 1 kg
Volkoren tarwemeel molen Windlust Radewijk

Wat zijn onze ervaringen met het volkorenmeel van korenmolen Windlust? Hoe werden de broden die we er van bakten? Hoe beoordelen we het meel en de hoeveelheid zemelen?

Met dit meel bak je prachtige, hoge, luchtige en lekkere broden, kruimelen doet dit brood iets meer dan gemiddeld.

Eindoordeel

Het meel is mooi gemalen en de hoeveelheid zemelfracties die we uitzeefden is met 14,72% van het meelgewicht een mooie score.

Van het meel maakte we met een hydratatie van 60% een mooi deegje, dus 360 gram water en 600 gram meel. Het deeg blijkt over een groot gashoudendvermogen te beschikken en daardoor bakten we hiervan een mooi, hoog en luchtig brood. De korst ziet er prachtig uit en vertoont ondanks het grote volume geen scheuren. De korst is mooi bruin gekleurd en de grove zemelen geven de korst een fraai robuust uiterlijk.

Het kruim is wat grof en bij het snijden van het brood valt op dat het meer dan gemiddeld kruimelt. De geur van de korst en de smaak van de boterhammen zijn goed.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we aan zemelen na zeven over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 1,95 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 3,32 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 2,09 gram
  • totaal fracties: 7,36 gram of 14,72% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 360 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Van links naar rechts boven: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefd volkorentarwemeel van molen windlust radewijk
fracties, bovenaanzicht
gezeefd volkorentarwemeel van molen windlust radewijk laag standpunt camera
fracties, vooraanzicht
gezeefd volkorentarwemeel van molen windlust radewijk laag standpunt camera
fracties en meel, detail

Foto's van het brood

zijaanzicht brood molen windlust radewijk volkorentarwemeel
voorzijde
zijaanzicht brood molen windlust radewijk volkorentarwemeel achterzijde
achterzijde
doorsnede brood molen windlust radewijk volkorentarwemeel
bovenzijde
doorsnede brood molen windlust radewijk volkorentarwemeel
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen