Testverslag Amerikaans patent extra van de Zuidmolen
Wat zijn onze ervaringen met het bakken van witbrood van het Amerikaans patent extra van de Zuidmolen in Groesbeek? Met dit patentbloem kan je prachtige en heerlijke broden bakken door alleen water, zout en gist toe te voegen, succes gegarandeerd.
Introductie
De naam van Amerikaans patent extra geeft niet prijs wat het precies is, het is een patentbloem gemaakt van tarwe. Het zal je niet verbazen dat dit tarwe verbouwd is in Amerika. Waarom haalt de Zuidmolen dat tarwe helemaal uit Amerika zal je vragen? In gebieden waar een landklimaat heerst wordt het beste en "harde" tarwe verbouwd. In een landklimaat waar het tijdens het groeiseizoen weinig regent krijgen de glutenvormende eiwitten de beste kwaliteiten. Dat uit zich dan in luchtige en hoge broden.
Dit patentbloem heeft de toevoeging "extra" en dat houdt bij de meeste molenaars in dat de molenaar een meelverbeteraar of broodverbeteraar heeft toegevoegd. In dit geval glutenpoeder, moutbloem, ascorbinezuur en enzymen. Dit betekent dat, als je gewend bent broodverbeteraar toe te voegen het bij dit bloem achterwege kan laten. Voor de thuisbakkers die hoge broden wil bakken maar geen zin hebben om losse broodverbeteraars te kopen is dit een mooie oplossing.
Het enige wat je aan dit bloem hoeft toe te voegen is water, zout en gist. Dat hebben wij ook gedaan, normaal gesproken bakken we met tarwebloem altijd twee verschillende broden, één met en één zonder enzymmix, om te laten zien wat voor resultaat je krijgt met en zonder broodverbeteraar. Die toevoeging hebben we in dit geval dus achterwege gelaten en hebben we maar één type brood gebakken, dat is dus de versie met de in de bloem aanwezige broodverbeteraar.
Eindoordeel
Een juweeltje van een brood, een prachtige korst die heerlijk geurt. Een mooie kruim, en boterhammen als kleine gebakjes. Waar wacht je nog op?
Hoe hebben we dit brood gemaakt?
Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 260 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.
* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.
Andere testuitslagen
Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.
Foto's van het brood
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie