Testverslag boeren volkorenbrood meel van de Zuidmolen

pak boeren volkorenbrood meel van de zuidmolen
boeren volkorenbrood meel Zuidmolen

In dit artikel delen wij onze ervaring met het bakken van een brood met het boeren volkorenbrood tarwemeel van de Zuidmolen uit Groesbeek. Dit meel is een zogenaamde premix, dat is een meel waarin reeds toevoegingen zitten om het beoogde karakter van het brood te bereiken.

Eindoordeel

Dit meel is een premix, de toevoegingen zijn keurig netjes op het label vermeld*. Het meel bevat flink veel zemelen, wat je van een volkorenmeel mag verwachten.

*in tegenstelling tot sommige andere leveranciers van meel is de Zuidmolen zeer open in eventuele toegevoegde stoffen en vermeldt dit consequent in haar ingrediëntenverklaring. Dat mag best eens gezegd worden en ze verdienen van ons daarvoor een pluim.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we aan zemelen na zeven over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 2,88 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 3,63 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 0,82 gram
  • totaal fracties: 7,33 gram of 14,7% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 360 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Van links naar rechts boven: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

meel en zemelen zuidmolen boeren volkorenbrood meel
fracties, bovenaanzicht

Foto's van het brood

zijaanzicht brood zuidmolen boeren volkorenbrood meel
voorzijde
zijaanzicht brood zuidmolen boeren volkorenbrood meel achterzijde
achterzijde
doorsnede brood zuidmolen boeren volkorenbrood meel
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen