Testverslag Zuidmolen volkoren natuur meel

pak zuidmolen volkoren natuur
Volkoren natuur van de Zuidmolen

Het volkoren natuur meel van de Zuidmolen is een volkorenmeel waarin de molenaar gerstemout, tarwemout, vitamine c en enzymen heeft toegevoegd. Een soort meelmix, het enige wat je toe hoeft te voegen is zout, gist en water.

Eindoordeel

Van dit meel kan je een lekker volkoren deeg maken. Dit meel is ruim bedeeld met zemelen, we wogen 15,58% van het meelgewicht. Bij een hydratatie van zo'n 65% vormde zich een lekker deeg. We hadden aan dit meel, zoals we dit altijd doen, onze standaard 3,5 gram enzymmix toegevoegd. Achteraf lazen we op de verpakking dat in dit meel reeds enzymen en vitamine C zijn toegevoegd, dus onze toevoeging van de enzymmix was overbodig. Ons advies is dus om niets aan het meel toe te voegen, behalve natuurlijk zout, water en gist. Het deeg liet zich prettig opmaken en het brood bakte goed af.

Opvallend is de korst waarin de grove zemelen zeer nadrukkelijk aanwezig zijn en geeft het brood een "natuur of oer" gevoel. Dit komt door het grote aandeel zeer grote zemelen die 0,61% van het meelgewicht vertegenwoordigen. Het brood geurde en smaakte goed.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we aan zemelen na zeven over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 3,05 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 3,68 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 1,06 gram
  • totaal fracties: 7,79 gram of 15,58% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 360 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Van links naar rechts boven: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

meel en zemelen zuidmolen volkoren natuur
fracties, bovenaanzicht

Foto's van het brood

zijaanzicht brood zuidmolen volkoren natuur
voorzijde
doorsnede brood zuidmolen volkoren natuur
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen