Hoe bepaal je de inhoud van een bakvorm?

broodvorm van blauwstaal
broodbakvorm van blauwstaal

Je hebt een bakvorm en je wilt weten wat de inhoud is in milliliter of liter? Of je wilt een bakvorm kopen met een bepaalde inhoud maar je ziet alleen de afmetingen staan, hoe reken je dat om naar een inhoud in ml?

Je hebt al een bakblik en wil de inhoud bepalen

Pak een digitale weegschaal (en zet hem vlak naast de gootsteen, later zal je begrijpen waarom), zet hem aan en zet het bakblik er op. De weegschaal toont nu het gewicht van de bakvorm, die is in dit kader totaal niet interessant, zet daarom de weegschaal op "nul" door op de "tare" knop te drukken (soms is dit de aan/uit knop).

Vul een fluitketel of maatbeker (dat schenkt makkelijk) met water vul de bakvorm tot hij overstroomt, hij moet echt helemaal vol zitten maar net niet overstromen. Lees nu het gewicht af van de weegschaal. Geeft de weegschaal bijvoorbeeld 1274 gram aan dan is dat gelijk aan 1274 ml (milliliter)[1] water. Je bakvorm heeft dus een inhoud van 1274 ml. Die waarde is niet heel erg precies, je zal zien dat je altijd wel iets meer water in de bakvorm kan gieten voordat hij overloopt en het is moeilijk om precies een moment te bepalen wanneer hij helemaal vol is. Maar het gaat om de grote lijnen, rond daarom het getal af. Die 1274 ml zal waarschijnlijk wel 1300 ml zijn.

Je moet nu het bakblik leeggieten zonder dat er een tsunami door je keuken trekt, handig dat de weegschaal vlak naast de gootsteen staat. Maak je bakblik hierna meteen droog en droog hem nog even na in een iets verwarmde oven, liefst met hete lucht (dan blaast hij het snel droog), want bakblikken en water, het is geen goede combinatie.

  1. Een liter water weegt 1000 gram. Een liter is gelijk aan 1000 milliliter. Logisch, milli staat voor duizendste, duizend milliliters passen dus in één liter. Als 1000 milliliter 1000 gram weegt, dan weegt 1 milliliter dus het duizendste deel van 1000 gram, dat is dus 1 gram. Dus: 1 ml water is gelijk aan 1 gram. Door de bakvorm te vullen met water en dit te wegen weet je hoeveel gram water in de bakvorm past. Het gewicht van het water komt overeen met het volume of de inhoud van het bakblik. In het voorbeeld hierboven van 1274 gram, is dat dus gelijk aan een inhoud van 1274 ml.

Je ziet in de winkel een bakblik liggen, hoe bepaal je dan de inhoud?

De hieronder beschreven meetmethode is zeker niet exact. Dat komt omdat de wanden van een bakblik schuin lopen. De afmetingen aan de onderzijde zijn kleiner dan aan de bovenzijde. Maar het geeft een behoorlijk goede indicatie van de inhoud.

Pak een centimeter en meet de breedte en de lengte aan de onderzijde[2] van het bakblik en meet ook de hoogte.

Inhoud bakvorm = breedte x lengte x hoogte in centimeter = inhoud in milliliter (ml)

Stel dat je bij een bakvorm een breedte meet van 11 cm, een lengte van 28 cm en een hoogte van 9 cm, dan is de inhoud: 11x28x9=2772 ml afgerond 2800 ml of als je dit door duizend deelt heb je de inhoud in liter, dus 2800/1000=2,8 liter. Als je in deze broodvorm een brood in wil bakken dan kan je de hoeveelheid bloem of meel berekenen op basis van de informatie op deze pagina.

  1. We adviseren expres om de maat aan de onderzijde te meten omdat je dan altijd een veiligheidsmarge hebt. De bakvorm is aan de bovenkant groter dan onder en daarom is de inhoud iets groter dan je hier berekent, dat is alleen maar fijn.

Praktijkvoorbeeld

Stel we zijn op zoek naar een bakvorm van ongeveer 2200 ml. In een winkel zien we een bakvorm van 32 x 12 x 8,5 cm staan. Die maten vermenigvuldigen we met elkaar: 32x12=384 en 384x8,5=3264. De inhoud van dit bakblik is dus 3264 milliliter. We zijn op zoek naar een bakvorm van 2200 ml dus deze is véél te groot (haast 50%).

We zoeken verder en zien bij een andere winkel een broodvorm staan en die meet 25 x 13 x 8 cm. Die heeft dus een inhoud van 25x13x8=2600 ml. Die is dus iets groter dan de gewenste 2200 ml en die zou bruikbaar zijn, alleen... dit is wel een zeer brede en lage bakvorm voor brood. Busbrood willen we doorgaans smal en hoog en niet breed en laag. De breedte van dit bakblik is 13 centimeter! Dat is echt heel breed. De hoogte is maar 8 centimeter, ook heel laag.

We zoeken een broodbakvorm met een breedte van ongeveer 9 cm aan de onderzijde. We zoeken nog even door en vinden hier een broodbakvorm die meet 28 x 10,5 x 8,5 cm. Die heeft dus een inhoud van 28x10,5x8,5=2499 ml. We zochten 2200 ml, deze is ietsje groter maar is zeker geschikt. Hoe die maten zijn gemeten (aan de onder of bovenkant) is onduidelijk maar we vermoeden dat dit bakblik toch precies 2200 ml inhoud heeft, het lijkt namelijk als twee druppels water op het bakblik dat wij al jaren gebruiken en die heeft een inhoud van 2200 ml.

Overigens, de link hierboven naar de bakvorm is alleen illustratief, en is zuiver willekeurig uitgekozen, we doen geen uitspraken over het product / winkel, we krijgen ook geen cent van deze winkels voor die links en willen dat ook absoluut niet hebben. We willen te allen tijde onafhankelijk zijn en blijven zie ook "over ons".

Zo, nu weet je hoe je de juiste bakvorm kan zoeken bij een bepaald recept. Maar, eigenlijk is dat de wereld op zijn kop zetten. Normaal pas je het recept aan op de inhoud van je bakblik, anders moet je voor ieder recept een ander bakblik kopen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >bakken >bakvorm

laatste toevoegingen