Wat is het verschil tussen het meel van de traditionele molenaar en de meelfabriek?
Het belangrijkste verschil tussen meel van de molenaar en de meelfabriek is dat het meel uit de meelfabriek (meestal) geen tarwekiem bevat. Daarnaast kan het ook vele andere fracties van de tarwekorrel missen.
Meel van de molenaar
Het maalproces van de molenaar is heel simpel en "eerlijk". De molenaar voegt tarwe tussen een koppel molenstenen waarna het met een wrijvende beweging gemalen wordt. Wat tussen de molenstenen uit komt, wordt opgevangen en komt in een meelzak terecht. Dat meel is 100% volkorenmeel. Niets is toegevoegd en niets is er uit verwijderd.
Eventueel zal de molenaar dit volkorenmeel nog builen en dat als gebuild (gezeefd) meel verkopen. Daar kan je licht bruin brood van bakken.
De molenaar kan uit het volkorenmeel een of meerdere fracties zeven en zo ontstaat volkoren-achtig meel waarin bepaalde fracties verwijderd zijn.
Het meel van de molenaar bevat, in principe, altijd de kiem van de tarwekorrel en dat is wel het meest wezenlijke verschil met het meel uit de meelfabriek, waarbij (uitzonderingen daargelaten) die kiem uit het meel verwijderd is.
Meel uit de meelfabriek
Het maalproces in de meelfabriek is fundamenteel anders dan bij de traditionele molenaar. In de meelfabriek worden geen maalstenen gebruikt maar walsen. Het graan gaat door vele, soms meer dan twintig walsen. Bij iedere wals is de afstand tussen de twee walsen kleiner. Tussendoor wordt het maalsel in zeven, daar planzifters genoemd, gezeefd.
Bij de meelfabriek wordt de graankorrel in vele fracties opgesplitst en in aparte stromen verwerkt. Aan het eind van het maalproces kan men bepalen welke fracties weer samengevoegd worden.
Een heel fundamenteel verschil met de traditionele molenaar is dat de meelfabriek de kiem uit het meel verwijderd. Dit doet men om verschillende redenen. Zo bevat de kiem veel olie en die kan bij langdurige bewaring ranzig worden. Door de kiem uit het meel te verwijderen is het meel uit de meelfabriek langer houdbaar.
Het verwijderen van de kiem heeft wel enige consequenties voor de smaak. Fijnproevers kunnen het verschil proeven tussen meel van een traditionele molenaar waar wel de kiem in het brood zit en meel van de meelfabriek zonder de kiem.
Een andere reden voor het verwijderen van de kiem is dat de meelfabriek deze kiem, die rijk is aan olie, kan verkopen aan bedrijven buiten de bakkerswereld die interesse hebben in deze olie. Denk hierbij aan de verfindustrie.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie