Wat betekent Volkoren?

close up van tarwekorrels
tarwekorrels

De term volkoren zie je op veel producten staan. Denk aan volkorenbrood, volkorenmeel, volkorenbiscuit en dergelijke. Wat houdt die term volkoren in? Is het een beschermde productnaam of mag het overal voor gebruikt worden zonder dat het echt volkoren is?

Introductie

De term volkoren op zich is niet beschermd door de wet. De productnamen volkorenmeel en volkorenbrood wel. Dat komt omdat dit beschreven staat in het broodbesluit, de wet die gaat over meel, brood en aanverwante producten.

Gezond?

Waarom al die aandacht voor volkorenproducten? Men claimt dat het zo gezond is, maar is dat wel zo?

In volkorentarwemeel (of volkorenroggemeel, volkorenspeltmeel, ...) en de daaruit afgeleide producten zitten onmiskenbaar meer "dingen" die goed lijken te zijn voor de mens. Dat komt omdat niet in de kern maar juist in het buitenste gedeelte van de graankorrel (en de kiem) veel mineralen, vitamine en vezels zitten. De geleerde zijn het er over eens dat vooral veel vezels goed is voor de mens en de kans op darmkanker kleiner blijkt te zijn bij de groep "volkorenbroodeters". Van mineralen en vitamine worden we doorgaans ook gezonder. In de buitenste laag van de graankorrel, de zemel zitten veel mineralen zoals ijzer, magnesium, zink, koper maar ook vitamine B1, B6 en foliumzuur. Bruinbrood (dat iets anders is dan volkorenbrood) of witbrood is niet ongezond, maar volkorenbrood is gezonder.

Volkoren in omringende landen

In de ons omringende landen worden de productnamen volkorenmeel of volkorenbrood veel minder strikt genomen. Zo moet in Duitsland het meel minimaal 90% van het meel volkorenmeel zijn. Men mag dus bloem aan dit volkorenmeel toevoegen tot maximaal 10%. In de Denemarken moet hoeft zelfs slecht maar 30% van het meel uit volkorenmeel te bestaan om toch de naam "volkorenmeel" te mogen gebruiken. In de Verenigde Staten is gesteld dat minimaal 51% van het meel uit volkorenmeel moet bestaan. Wij noemen dat lichtbruin. product uit alle delen van de graankorrel bestaan. Zo slecht hebben we het dus nog niet.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >graan >malen >meel

laatste toevoegingen