Volkorenbrood

volkorenbrood van meel van albert heijn
volkorenbrood

De Nederlands wet heeft de productaanduiding volkorenbrood beschermd. Volkorenbrood moet gemaakt zijn van volkorenmeel. Ook aan volkorenmeel stelt de wetgever hoge eisen. Een bakker kan dus niet zomaar een brood verkopen als volkorenbrood.

Wettelijke eisen volkorentarwebrood

Voor de productie van volkorentarwebrood mag alleen maar gebruik worden gemaakt van 100% volkorentarwemeel. Bloem of meel mag daar dus niet aan toegevoegd zijn.

Aan het gebruikte volkorenmeel stelt de wetgever ook hoge eisen, dat moet gemaakt zijn van gemalen tarwekorrels waarbij het meel moet bestaan uit alle onderdelen van de tarwekorrel "in de natuurlijke verhoudingen". Dat laatste houdt in dat niets uit het volkorenmeel gezeefd mag worden maar ook mogen geen andere stoffen toegevoegd worden, zelfs niet delen van een tarwekorrel die men uit een ander maal/zeefproces over had. Zo houdt men zemelen over tijdens het maken van bloem en die mogen dus niet "extra" toegevoegd worden aan volkorenmeel.

Volkorenmeel ontstaat door een graankorrel te malen en alle componenten waaruit de graankorrel bestaat, zoals de zemel, kiem en bloem, integraal te gebruiken. Niets mag uit het meel gezeefd of gebuild worden. Ondanks deze heldere definitie wordt in de meelfabriek, waar sprake is van een hoogmaalderij, de kiem gescheiden van de rest van het meel (en vaak zeeft men nog meer uit) en apart verkocht buiten de bakkerijsector. Feitelijk mag dit geen volkorenmeel genoemd worden maar toch bakken hier vrijwel alle bakkers hun volkorentarwebrood mee. De traditionele molenaar maalt het graan op basis van een vlakmaalderij en daarbij komt de kiem wel in het volkorenmeel terecht. Daarom smaakt brood gemaakt van volkorenmeel van de molenaar anders dan volkorenmeel uit de meelfabriek.

Volkorenbrood is geen bruinbrood

Het is een bekende misvatting dat gedacht wordt dat bruinbrood het zelfde is als bruinbrood. Dat is geenszins het geval. Bruin brood is brood dat bruin gekleurd is door een natuurlijk kleurstof er aan toe te voegen. Meestal wordt hier moutpoeder voor gebruikt.

Een volkorenbrood zit propvol met vezels en zemelen. Een bruin brood kan gemaakt zijn van bloem, waarmee je een wit brood bakt maar door het moutpoeder kan het brood een bruine uitstraling krijgen. Bruin brood heeft geen wettelijke bescherming en ieder brood, met of zonder zemelen, mag als bruin brood verkocht worden.

Het bekende waldkorn brood is een bekend voorbeeld van. Dat brood zou normaal gesproken wit zijn met daarin vele zaadjes, maar door een flinke doses moutpoeder is het waldkornbrood zeer donker geleurd waardoor de consument denkt dat het zeer gezond brood is. Waldkorn is zeker niet ongezond, maar brood eten met veel zemelen zoals volkorenbrood is een stuk beter voor je darmen.

Meer kan je lezen in het artikel wat is het verschil tussen bruin- en volkorenbrood?

Volkorenbrood is niet echt bruin

Veel consumenten denken de volkorenbrood bruin is. Dat is niet helemaal juist. Volkorentarwebrood heeft een licht bruine teint. Wanneer volkorenbrood echt bruin is heeft de bakker een kleurstof toegevoegd zoals moutmeel. Op zich is dat niet verboden, zolang de bakker maar voor dat brood écht volkorenmeel heeft gebruikt.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >soorten

laatste toevoegingen