vragen van bezoekers

Misschien kunt U mij helpen. Daar ik steeds redelijk lekkere witte bolletjes kan bakken. Maar als ik ze vergelijk met de witte bolletjes in de winkel zijn mijn bolletjes wat vaster en iets zwaarder (Ik weeg mijn deegbolletjes af op 60 gram). Hoe komt het dat de bolletjes uit de winkel veel maal lichter en zachter van gevoel en minder zwaar. Hopelijk kunt U mij wat advies geven?

Luchtiger

Of een brood, of in dit geval je bolletjes, compact blijven of juist luchtig worden heeft alles te maken met het gashoudendvermogen van het deeg. In het artikel hoe bak ik luchtige broden gaan we hier nader op in. In dat artikel hebben we het over "brood" maar dat is natuurlijk ook van toepassing op bolletjes, dat is immers ook brood, alleen het gewicht en de vorm is anders.

Met de in het artikel beschreven maatregelen weten we zeker dat de bolletjes véél luchtiger zullen worden.

Psychologisch fenomeen

Je schrijft ook dat je bolletjes zwaarder aanvoelen dan de bolletjes van de beroepsbakker. Dat is een interessant psychologisch fenomeen. Als je mensen twee bolletjes aanbiedt die een identiek gewicht hebben, maar de een heeft meer volume dan de ander, dan zal de meerderheid van de mensen zeggen dat het grootste bolletje lichter is en het kleinste zwaarder. Bij het grote bolletje verwacht men dat het in verhouding zwaarder is dan het kleine bolletje, maar dat is het niet. Daarom ervaart men het grote bolletje als lichter.

Ondanks dat we dit fenomeen kennen, valt ons op dat we, na al die jaren van broodbakken, nog steeds een luchtig busbrood veel lichter beoordelen dan een compact brood dat zonder broodverbeteraar is gebakken terwijl het werkelijke gewicht op een paar gram na exact gelijk is.


aanpassing/controle: 20230417

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

vraag het broodsmakelijk

populair

home­ >vraag het broodsmakelijk

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen